Güzellik ve Hz. Peygamber (asm)

Adı güzel kendi güzel güzel Muhammed olarak tarihe geçen, "ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" diyen bir peygamber (asm) ile güzellik arasında şüphesiz çok ilgi ve alaka kurulabilir.

Siret ve sureti yani görünüşü ve yaşantısı, içi ve dışı, arkadaşları ve yaşadığı asrı güzellik ve saadet sembolü olan, getirdiği nur-ışık ile asr-ı saadetten kıyamete kadar aydınlatmaya devam eden bir güzellik rehberidir O (asm).

"Cennete çirkinler girmeyecek" dediği için ağlayan bir ihtiyar kadına "üzülme oraya genç ve güzel olarak gireceksin" diye müjde vermiş ve ebedi güzellik kapısını aralamıştır. Bir su birikintisinde saçlarını biçimlendirdiğini gören eşinin ‘’ey Allah'ın Resulü (asm) sende mi süsleniyorsun’’ dediğinde ‘’Allahın Resulü güzel olmasın mı’’ diyerek bütün insanlığa, kendine çeki düzen vermeyi o öğretmiştir.

Şüphesiz tarih içinde yaşamış bütün peygamberlerin hayatlarında güzellik ile ilişkilendirilecek çok kıssa verdır. Bugünki eski ahid ve yeni ahidde yani Tevrat ve İncil'de güzellikle ilgili ayetlerin Kur'an ayetlerine benzerliği gösteriyor ki bütün peygamberlerdeki güzelliğin kaynağı bir ve sözleri evrensel güzellik rehberidir.

Bütün varlıklar güzellikleri ve özellikleriyle farklı sanat ve hikmet yansımaları gösterirler. Bütün varlıkların kendi dilleri ile veya hal dili ile yaptıkları tesbihatları, teşekkür ve övgülerini yaratıcılarına sunarlar. İnsan en şuurlu varlık ve halife-i arz olarak bu tesbihatları kendi ibedetleriyle birlikte yaratıcısına sunar.

Kainatta, varlıkların herbiri farklı enstrüman çalan bir orkestra elemanları gibi yaratıcılarına ayrı ayrı dillerle yaptıkları bu teşekkür ve senaları  yönetecek ve cezbeye getirecek bir orkestra şefi gereklidir. Peygamberler yanımızda yaratıcının elçisi olduğu gibi, sadece insanların değil belki bütün varlıkların kulluk vezifelerini yaratıcıya takdim eden huzurunda bir temsilcimizdir. Her canlı türünde hatta cansızlar aleminde bile ön plana çıkan fertler vardır. Kuşların bülbülleri, böceklerde ağustos böceği, galaksilerde çok parlayan yıldızlar gibi.

Hz. Peygamber (asm), karaları ve denizleri cezbeye getiren bir serzakir, bütün aleme en güzel bir sesle hutbe-i ezeliye okuyan nurlu bir hatib,  bütün varlıkları temsilen şakıyan bir bülbül, bir andelib-i zişandır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum