Günlük elektrik tüketimi 827 milyon kWh'e çıktı

Günlük elektrik tüketimi 827 milyon kWh'e çıktı

Havaların ani ısınmasıyla elektrik tüketiminde patlama yaşanıyor. Geçen hafta günlük 824 milyon kilovatsaate (kWh) çıkan tüketim önceki gün 827 milyon kWh'i buldu.

Enerji yönetimi kaynakları 2014 Ağustos ayı içerisinde günlük tüketimin 831 milyon kWh'e çıkarak Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığı bilgisini verdi. Aynı kaynaklar, bu hafta içerisinde yeni bir rekor beklediklerine vurgu yaptı. Öte yandan artan elektrik talebinin karşılanması için yeniden doğalgaz santrallerinde üretime ağırlık verilmeye başlandı. Türkiye elektrik enerjisi kurulu gücü son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Toplam kurulu güç 71 bin 429 megavata (MW) çıktı. Kurulu gücün 21 bin 573'ü doğalgaz santrallerine, 24 bin 996 MW'ı ise HES'lere (barajlı-barajsız) ait (31 Mayıs 2015 itibarıyla). Günlük üretimin ise (23 Temmuz 2015) yüzde 35'i doğalgaz ve yüzde 30'u HES'lerden karşılandı. Ay başında HES'lerin payı yüzde 35'lerde, doğalgaz ise yüzde 30'larda idi.

DOĞALGAZIN PAYI ARTMAYA BAŞLADI

Sıcak havalar, elektrik tüketimini hareketlendirdi. Havaların ısınmasıyla vatandaşların klimalara yüklenmesi, günlük elektrik tüketimini artırmaya başladı. Temmuz başlarında 700 milyon kWh rakamlarında olan günlük tüketim, geçen hafta 800 milyon kWh rakamlarını geçti. Enerji yönetimi, Meteoroloji'nin açıklamalarına paralel bu hafta elektrikte yeni bir Cumhuriyet tarihi tüketim rekoru bekliyor. Bu arada sıcakların artmasıyla su gelirleri de azalmaya başladı. Ancak 2015, geçen yıla göre sular bakımından bereketli bir yıl oldu. 23 Temmuz'da elektrik üreten barajların su geliri geçen yıl aynı döneme göre yüzde 180 artış gösterdi. Ancak bu rakam nisanda yüzde 337'yi bulmuştu. Enerji yönetimi kaynaklarına göre aşırı sıcaklar, su gelirini olumsuz etkiliyor. Fakat talebin karşılanmasında herhangi bir sorun yaşanmıyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.