Günlük 2 doların altında yaşayan vatandaşımız kalmadı

Günlük 2 doların altında yaşayan vatandaşımız kalmadı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 10 yıl öncesine kadar günlük 1 doların altında yaşayan birçok kişinin olduğuna dikkat çekerek, "Bugün günlük 1 doların altında yaşayan vatandaşımız kalmadı." diye konuştu.

Fatma Şahin, resmi ziyarette bulunduğu İngiltere'nin başkenti Londra'da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek bir konuşma yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yeni bir yapılanmaya gittiklerini belirten Şahin, büyümenin 'insan odaklı' olması gerektiğini vurguladı. Şahin, "İşsizliği ne kadar azaltırsanız azaltın, borçlarınızı ne kadar öderseniz ödeyin, GSMH'nızı ne kadar genişletirseniz genişletin; bunların insan mutluluğuyla direk ilgili olmadığını, ikisinin at başı gitmediğini, mutlaka büyümenin insan odaklı olması gerektiğini gördük." diye konuştu.

Bakan Şahin, "İnsanı merkeze koyduğunuz ve 'demokrasiyi, ekonomiyi, hukuğu insan için' anlayışıyla hareket ettiğiniz zaman, sosyal adalet ve sosyal refahı çok daha güçlü şekilde yükselen bir değer haline dönüştürmüş olursunuz." dedi.

Ülkenin ekonomik kaynaklarını güçlendirmek, ileri demokrasi ve hukuk devleti olmanın önemli olduğuna dikkat çeken Şahin, "Bununla birlikte yoksulluğu azaltmak en az o kadar önemli. Gelir dağılımı adaletini düzeltmeniz gerekiyor. Çünkü zengin ve fakir arasındaki makas açıldığı sürece, oradaki çözümleri çözme gücünüz azalıyor." şeklinde konuştu.

2002 yılı itibariyle Türkiye'deki birçok kişinin günlük 1 doların altında yaşadığını hatırlatan Şahin, "Günlük 2 doların altında yaşayan vatandaşımız kalmadı. Günlük 4 doların altında yaşayan insanımız 10 yıl önce yüzde 30'du, bugün yüzde 2,7'ye düştü. İnşallah 2014'ün sonunda hedefimiz bunu da sıfırlamak." diye konuştu.

Şahin, 'gelir dağılımı adaletini' en iyi düzelten dünyanın 10 ülkesinden biri olduklarını kaydederek, "Ayırdığınız kaynakla zengini daha mı zengin yapıyorsunuz yoksa (zengin fakir) arasındaki farkı mı kapatıyorsunuz? Biz vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını giderecek sosyal devlet anlayışını güçlendirecek şekilde sistemimizi hergeçen gün güçlendirmeye devam ediyoruz." dedi.

Kız ve erkek çocuklarına yüzde 98,5 seviyesinde eşit eğitim imkanı vermeye başladıklarını vurgulayan Şahin, 250 bin engelli öğrencinin kaynaştırma sistemiyle rehabilite olduğunu ve 43 bin öğrencinin taşımalı eğitimden bedava yararlandığını ifade etti.

Bakan Şahin, istihdamda kadın oranının yüzde 20'lerde seyrettiğini ve ilk kez bu oranda 30,3'ü yakaladıklarının da altını çizdi. Şahin, kızların üniversitede okuma oranının ise yüzde 19'lardan yüzde 40'lara çıktığını sözlerine ekledi.

Nüfusun yüzde 10'nundan fazlasının 65 yaş ve üstü olmasının, o toplumun yaşlandığını gösterdiğine dikkat çeken Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz şu anda bu noktadayız. Ülkenin batısında AB ortalamasındayız. Ortalamayı geriye çeken de doğu ve güneydoğu. Tabiki yaşlanmayla ilgili alınması gereken tüm tedbirleri almalıyız. Fakat toplumun yaşlanmaması için genç dinamik nüfus en temel ihtiyaç. Özellikle bizim gibi yer altı enerji kaynakları olmayan bir ülke için yetişmiş insan gücünden başka gücünüz yok."

"Şu anda İngiltere'deki hukuk devleti normlarında kadının pozisyonu neyse, ülkemizdeki kadının pozisyonnu aynı duruma geldi." diyen Şahin, aile kurumunun güçlenmesi ve boşanmaların sayısını azaltmak için birçok proje başlattıklarını söyledi.

Bakan Şahin ayrıca, Avrupa'daki bazı ülkelere ateşelik açılmasının acil ihtiyaç olduğunu, yasal mevzuatların tamamlanasının ardından 2014 yılına yetişecek şekilde başlangıç olarak İngiltere, Almanya ve Hollanda'da ateşelik açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Cihan