Güneydoğu'nun 'sahil kenti'ne terör darbesi

Güneydoğu'nun 'sahil kenti'ne terör darbesi

Güneydoğu bozkırının ortasında "saklı cennet" olarak adlandırılan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Halfeti, son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle turizmden umduğunu bulamadı.

Güneydoğu bozkırının ortasındaki Birecik Baraj Gölü sayesinde bir sahil kentini andıran ve temel geçim kaynağı turizm olan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi, terör olayları nedeniyle turizm sezonunda beklediği ilgiyi göremedi.

Birecik Barajı nedeniyle bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin iki yıl önce "Sakin Şehir" ağına dahil ettiği Halfeti'de bu yıl hareketli başlayan turizm sezonu, son dönemde yaşanan terör olaylarıyla sekteye uğradı.

Tarihi taş evleri ve doğal güzelliğiyle "Güneydoğu'nun saklı cenneti" olarak da adlandırılan Halfeti,  terör örgütü PKK'nın yol kesme, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme gibi eylemlerinin uzağında olmasına rağmen bölgedekiterör saldırıların artması nedeniyle bu yaz az sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Turların büyük çoğunluğunun iptal edilmesiyle temel geçim kaynağı turizm olan ilçe halkı zor günler geçiriyor. 

"Çoğu kişi işinden oldu"

İlçede tekne işletmeciliği yapan Mustafa Akçayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yaz ortasında Suruç ilçesinde meydana gelen terör olayının ardından bölgeye ilginin azaldığını söyledi.

Akçayır, Halfeti'de olay olmadığını fakat Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer aldıkları için PKK'nın saldırılarının turizmi olumsuz etkilediğini belirtti.

Ziyaretçi sayısının geçen yılın beşte birine düştüğünü vurgulayan Akçayır, şöyle konuştu:

"Hafta sonları Halfeti'ye 2 bine yakın araç ve yaklaşık 10 bin turist geliyordu. Tekneler, restoranlar ve piknik alanları doluydu ama terör olayları nedeniyle işlerimiz azaldı. Bunun durdurulması lazım. O kalabalıkta teknelerimiz kapasitesine göre 30 kişiyken şimdi 7-8 kişi ile tura çıkıyoruz. Mazot parasına tura çıkıyoruz. Her teknede iki kişi çalışıyor, restoranlarda 7-8 kişi çalışıyor. Şimdi herkes evine ekmek götürmekte güçlük çekiyor. Terör nedeniyle çoğu kişi işinden oldu. Burada terör olayı yok ama olumsuz etkilendik."

"Bunlara artık 'dur' demek lazım"

Lokantacı Mehmet Aslan da özellikle birkaç aydır işlerinin kötü olduğunu, bölgedeki terör olaylarını endişeyle takip ettiklerini dile getirdi.

Terör saldırılarına "dur" demek gerektiğinin altını çizen Aslan, "Türk, Kürt, Arap hepimiz kardeşiz ama bazı kişilerin provokasyonuna gelmesinler. Eskiden tüm masalarımız dolu olurdu, şu sıralar müşteri bulamıyoruz. İzmir'den, Konya'dan, Bursa'dan Türkiye'nin her yerinden gelen misafirlerimiz vardı. Bu olaylar nedeniyle kimse ilçemize gelmiyor" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.