Güneydoğu Anadolu Bölgesinden aylık 1 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden aylık 1 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölge olarak aylık 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenleyen Kileci, 2020 ve aralık ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Zor ve sınavlarla dolu bir yılın geride bırakıldığına dikkat çeken Kileci, Gaziantep'in de bu sınavdan her türlü olumsuzluğa rağmen başarıyla çıktığını belirtti.

 “Gaziantep Türkiye’nin en çok ihracat yapan 5’inci ilidir”

Kileci, “Bölgemiz aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 artışla tarihinde ilk kez bir milyar doları geçerek 1 milyar 29 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Gaziantep ise 2020 yılında geçen yıla göre yüzde 6,1’lik artış ve toplam 7,9 milyar dolarlık ihracatla tarihinin en yüksek yıllık ihracatına imza atmıştır. Bu rakamla Gaziantep Türkiye’nin en çok ihracat yapan 5’inci ili olmuştur. Önümüzdeki süreçte ise daha üst sıraları hedefliyoruz.” dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin 2020 yılı ihracatçı sayısını açıklayan Kileci, “2020 yılında bölgemizden aktif olarak ihracat gerçekleştiren ihracatçı sayısı 4 bin 434 olmuş bu firmalardan bin 97’si ilk defa ihracat gerçekleştirerek ülkemize toplamda 309,2 milyon dolarlık döviz geliri kazandırmıştır.” diye konuştu.

2020 yılında ihracatın arttığı önemli pazarlara da değinen Kileci, “Geride bıraktığımız yılda bazı önemli pazarlarımıza olan ihracatta ciddi artışlar gözlenmiştir. ABD’ye ihracatta yüzde 48, Birleşik Krallık’a ihracatta yüzde 23 ve Almanya’ya ihracatta yüzde 23’lük ciddi bir artış yaşanmıştır. Görüldüğü gibi Ortadoğu pazarımızda ihracatta yaşanan düşüşler Avrupa ve Amerika pazarları ile ciddi oranda telafi edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 2020 yılında en çok ihracı gerçekleştirilen ürünlerin ise dokunmuş halı, makarna, buğday unu ve dokunmamış mensucat olduğunu açıklayan Kileci, en çok ihracat gerçekleştirilen ülkelerin ise sırasıyla Irak, ABD ve Birleşik Krallık olduğunu ifade etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kileci, 2021 yılının sağlık ve bereketle geçmesini temenni etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.