Güney Asya sarsıldı

Güney Asya sarsıldı

Afganistan’ın kuzeydoğusunda meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremde en az 261 kişi öldü. Pakistan’ın kuzeyinde 186 kişi yaşamını yitirdi, binden fazla kişi yaralandı. Afganistan da ise 75 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Afganistan'ın Hindukuş Dağları'nda meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremde, Afganistan ve Pakistan'da ilk belirlemelere göre en az 261 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Depremden en çok etkilenen Pakistan'ın kuzeyinde 186 kişinin yaşamını yitirdiği, binden fazla kişinin yaralandığı bildirildi. En az 40 saniye süren deprem Kabil, İslamabad ve Yeni Delhi'de binaları sallarken insanlar panikle dışarı kaçtı. Afganistan'da ise 75 kişi ölürken yüzlerce kişi yaralandı. Tahhar kentinde deprem sırasında bir okuldaki kız öğrencilerin panik halinde kaçmaya çalışması üzerine yaşanan izdihamda 12 öğrenci hayatını kaybetti, en az 30 öğrenci yaralandı.

CAN KAYBI ARTABİLİR

Yetkililer, yaralı olan öğrencilerin hastanede tedavi altına alındığını bildirirken ülkenin kuzeyindeki Penşir, Badahşan, Tahhar, Pervan ile başkent Kabil'in yanı sıra doğudaki Gazne ve Nangarhar vilayetinde şiddetli sarsıntının etkisi ile bazı evlerde maddi hasar meydana geldiğini söyledi. Depremin ardından halk panik içerisinde kendilerini sokağa attı. Pakistan devlet televizyonu, Kasur bölgesinde deprem sırasında çatıdan atlayan bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Birçok bölgede internet, elektrik ve cep telefonu şebekelerinde kesinti yaşanırken ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor.

AFAD birlikleri hazır

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) 11 ekip, Afganistan'ın Hindikuş dağlarında meydana gelen deprem nedeniyle teyakkuza geçirildi. Açıklamada, Afganistan'dan gelebilecek bir uluslararası yardım çağrısıyla birlikte bu ekiplerinin yola çıkacağı, ek olarak 20 arama kurtarma uzmanının da bölgeye gönderileceği ifade edildi. Öte yandan, İHH İnsani Yardım Vakfı Pakistan temsilcisi İsmail Songür, arama kurtarma ve yardım çalışmaları için hazırlıklara başladıklarını belirtti.
 
Hindistan'da yaralılar hastanelere akın ederken içerideki hastalar ise tahliye edildi.

Pakistan'da seferberlik

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, deprem mağdur- larına her türlü yardımın yapılması konusunda bütün kaynakların kullanılacağını söyledi. Deprem Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan ve Hindistan'da da hissedildi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkesinin Afganistan ve Pakistan'a yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti. Afganistan'daki Türk büyükelçilik ve konsolosluklarında da depremin hissedildiği ancak herhangi bir hasarın bulunmadığı belirtildi.

yeni şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.