Güney Afrika'da kuraklık çiftçileri zorluyor

Güney Afrika'da kuraklık çiftçileri zorluyor

Güney Afrika Cumhuriyeti, yağışların azlığı ve sıcaklık artışının mevsim normallerinin üzerine olmasından dolayı gıda sektöründe zor bir yıl geçiriyor.

Güney Afrika’nın Free State Eyaleti’ndeki çiftlik sahipleri, kuraklık nedeniyle hayvanlarını kesmek zorunda kaldı. AA muhabirine konuşan Free State Eyaleti Tarım İşleri Müdürü Dr. Jack Armour, “Binlerce hayvan telef oldu, çiftçilere hayvanları satmaktan ya da kesmekten başka seçenek kalmadı” dedi.

Yüzlerce hayvanı otlatan Abel Mzuzwana adlı çoban ise, kuraklık sonucu bugüne kadar 49 ineğini kaybettiğini belirtti. “Çiftçiler olarak bizi büyük bir zorluk bekliyor, hiçbir çiflikte otlak yok, 34'ü 2014 yılında olmak üzere şu ana kadar 49 hayvanımı kaybettim” diyen Mzuzwamna, hükümetin yardım etmesine rağmen yemin pahalı olması nedeniyle sürüden hayvan satmak zorunda kaldığını ifade etti. Hayvan satış fiyatlarının da düştüğünü söyleyen Mzuzwana, Tarım İşleri Müdürlüğü’nün tavsiyesine rağmen besiciliğin artık karlı bir iş olmadığını düşünüyor.

Aylardır mevsim normallerinin üzerinde seyreden yüksek sıcaklıklarla kavrulan Güney Afrika’da iklim değişiklilerini uzmanlar El Nino kasırgasının etkisine bağlıyorlar. Küresel ortalama sıcaklığı yükselten El Nino, 2015'in kayıtlara geçen en sıcak yıl olmasını sağlamıştı.

Ülkede yağışların gecikmesi en çok tahıl üretimine zarar verdi. Güney Afrika Tahıl Üreticileri Birliği Grain South Africa, geçen hafta 5 milyon ton mısır ithal edileceğini bildirmişti. Gıda ürünleri fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu söyleyen ekonomist Wandle Shilobo, soya, mısır ve şeker kamışı gibi ürünlerin fiyatlarında yüzde 27 oranında artışın olduğuna dikkati çekti. Shilobo, "Geçtiğimiz yıl Güney Afrika 14 milyon ton mısır üretirken, bu yıl hasatın ancak 9,9 milyon tona ulaşabildiğini" söyledi.

Dünya Gıda Programı’na göre (WFP) El Nino kasırgası 2017 yılına kadar milyonlarca insanı etkileyecek.

Güney Afrika’nın özellikle kırsal kesimlerinin etkilendiği ve kuraklığın en çok hissedildiği eyaletlerin başında KwaZulu Natal, Mpumalanga, Limpopo ve North West geliyor. Kuraklığın etkili olduğu bölgelerde 2,7 milyon kişinin su kesintileriyle karşılaştığı kaydediliyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.