Güney Afrika heyeti: israil, soykırım suçlamasını çürütemez

Güney Afrika heyeti: israil, soykırım suçlamasını çürütemez

Söylediklerimizi çürütebileceklerini düşünmüyor ve yargıçların en kısa zamanda doğru kararı vereceklerine inanıyoruz

Uluslararası Adalet Divanında israil aleyhine açılan "soykırım" davasında Güney Afrika'yı temsil eden delegasyondan Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı Genel Direktörü Zane Dangor, İsrail hukuk ekibinin savunmasının "ikna edici" olmadığını söyledi.

Hollanda'nın Lahey kenti merkezli Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) davacı Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik suçlamalarının ele alındığı duruşmalarda Güney Afrika heyetinde yer alan Dangor, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsrail'in mahkemedeki savunmasında "Güney Afrika tarafından mahkemeye sunulanların hiçbirine atıfta bulunmadığını" belirten Dangor, İsrail'in "üst düzey yetkililerinin açıklamalarının retorik ve ifade özgürlüğünün bir parçası olduğu" yönündeki ifadelerini "hayret verici" bulduğunu söyledi.

Dangor, İsrail hukuk ekibinin savunmasının "ikna edici" olmadığını ifade ederek, "Bundan dolayı, söylediklerimizi çürütebileceklerini düşünmüyor ve yargıçların en kısa zamanda doğru kararı vereceklerine inanıyoruz." dedi.

"MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE" TEDBİR ALINMALI

Gazze'deki katliamın durdurulması için yargıçlardan istedikleri geçici tedbirler konusunda acilen karar verilmesi gerektiğini kaydeden Dangor, yargıçların kendilerine kararın "mümkün olan en kısa sürede" verileceğini söylediğini belirtti.

Güney Afrika Adalet Bakanlığı sözcüsü Chrispin Phiri de, İsrail hukuk ekibinin savunmasının Güney Afrika tarafından sunulan gerçekleri çürütmediğini ifade ederek, "Bugün İsrail'den duyduklarımız mahkemeye sunduğumuz gerçekleri çürütmüyor. Ana hatlarıyla belirttikleri tüm müdahaleler, Güney Afrika'nın bu mahkemeye yaptığı başvurudan sonra." dedi.

Phiri ayrıca, geçici tedbirler konusunda "mahkemenin konunun aciliyetine uygun olarak hareket edeceğini düşündüklerini kaydetti.

GÜNEY AFRİKA ADALET BAKANI LAMOLA'DAN İSRAİL'E: HİÇBİR ŞEY SOYKIRIMI HAKLI GÖSTEREMEZ

Güney Afrika Adalet Bakanı Ronald Lamola, Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'e karşı açtıkları soykırım davasının duruşmalarının sona ermesinin ardından Divan binasından çıkışında, basına açıklamalarda bulundu.

Ülkesinin, Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e dava açtığına işaret eden Lamola, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin soykırım niteliği taşıdığını ifade etti.

Bakan Lamola, "Hiçbir şey şu anda İsrail tarafından izin verilen soykırım eylemlerini haklı çıkarmaz. Hiçbir şey soykırımı haklı gösteremez." dedi.

Lamola, Gazze'yi yok etmek amacıyla yapılan saldırıları hiçbir sebebin haklı göstermeyeceğini yineleyerek "Ayrıca çok açık bir şekilde ifade ediyoruz ki; mahkemenin yargı yetkisi sözleşme çerçevesinde belirlenmiş ve tüm diplomatik yollar takip edilmiştir." dedi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.