Güneş'ten 1000 kat daha büyük olan yıldız her an patlayabilir

Güneş'ten 1000 kat daha büyük olan yıldız her an patlayabilir

Yaklaşık 10 milyon yaşında 

Gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olan ve ‘kızıl dev’ olarak anılan Betelgeuse, her an bir süpernova patlaması sonucunda ölebilir.

Yaklaşık 10 milyon yaşında olan kırmızı renkteki dev yıldız Betelgeuse'un hayatının sonuna yaklaştığını belirten gök bilimciler, yıldızın patlamanın eşiğinde olabileceğine dair göstergeler olduğunu aktardı.

Dev yıldızın yarıçapının, Güneş'inkinden bin kat daha büyük olduğunu söyleyen Yale Üniversitesi’nden Astrofizikçi Darryl Seligman euronews’e açıklamalarda bulundu.

Gökyüzündeki 10'uncu en parlak yıldız

Olası bir süpernova patlamasının dünyadaki insanlar için muhteşem bir ışık gösterisi oluşturabileceğini belirten Seligman şu ifadeleri kullandı ;

"Güneş'in kütlesinin 20 katı ağırlığında olan bir yıldızdan bahsediyoruz. Çekirdek çok sıcak olduğu için, aynı zamanda Güneş'ten çok daha geniş, Bunun anlamı, eğer Güneş yerine Güneş Sistemi'nde olsaydı, dünya da dahil olmak üzere tüm gezegenler onun tarafından yutulacaktı"

"Bu dev yıldızlar, elementlerini normal yıldızlardan çok daha hızlı yakar, bu yüzden çok daha kısa süre yaşarlar. Ayrıca sadece 700 ışık yılı uzaklıkta. Bu yüzden bize yakın. Gökyüzündeki onuncu en parlak yıldız."

Patlamanın olacağına dair kesin bir şey söylemek zor

Gök bilimciler, yıldızın ömrünün sonuna çok yakın olduğunun söylenmesine rağmen patlamanın olacağına dair kesin bir şey söylemenin zor olduğu belirtiliyor.

"Patlamanın gerçekleşeceği belli değil" diyen Seligman, "Betelgeuse’nin rengi, yıldızın yüzeyindeki kimyasal süreçler sonucunda değişmiş olabilir. Ya da son zamanlarda çok fazla kütle kaybı olabilir ve ortaya çıkan toz da yıldızdan gelen ışığı net bir şekilde görmemizi engelliyor olabilir. Fakat her iki şekilde de ne olacağını görmek çok heyecan verici," şeklinde konuştu.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.