Güneş toplayıp satıyor

Güneş toplayıp satıyor

Gıda firması sahibi Ali Polat, güneşe yaptığı yatırımla adeta ihya oldu. Fabrikasının çatısına Güneş Enerjisi Santrali kuran Polat, elektrik faturasını sıfırladığı gibi fazla elektriğini satarak ayda 100 bin lira kazanıyor.

Fosil yakıtların yarattığı kirlilik ve küresel ısınma, tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik ilgiyi artırdı. Artık birçok ülke, ihtiyacı olan elektriği rüzgar, güneş ve hidroelektrik santralleri gibi yenilenebilir kaynaklardan elde etmeye yöneldi. Türkiye’de de bu yöneliş, güneş enerjisi yatırımlarına yansıdı. Çatılarda bireysel elektrik üretimini mümkün kılan düzenlemelerle birlikte birçok işletme, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurma yoluna gitti. O işletmelerden biri de Çanakkale merkezli Papağan Gıda.

Çatıya ikinci fabrika!

Firmanın sahibi Ali Polat, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasının çatısına kurduğu GES’le yaklaşık 1 megavat enerji üretiyor. Ürettiğinin bir kısmını kendi işletmesinde kullanan Polat, kalanını da elektrik dağıtım şirketine kilovatı 13 dolar sentten satıyor. Bu yolla aylık yaklaşık 100 bin lira elektrik geliri elde ettiğini belirten Polat, “Altta bir fabrikam varken, üstte de ikinci bir fabrika kurmuş oldum. Getirisi çok iyi. Allah bereket versin. Aylık 15-20 bin liralık faturadan kurtulmuş oldum. GES’in masrafı da olmuyor. Sadece ayda yılda bir temizliğini yapıp, inverterlere bakıyoruz” diyor.

‘Yüzde 65 hibe aldım’

Elektrik masrafını kısmak için yenilenebilir enerjiyle ilgilenmeye başladığını vurgulayan Polat, ilk olarak rüzgar türbini kurmayı denemiş daha sonra ise güneş enerjisine dönmüş: “İlk etapta 720 panelle 190 kilovatlık bir tesis projesi hazırladık. Sonra baktım ki, güzel bir yatırım yeni çatı alanı için ikinci bir bina yaptım ve onun üzerini de güneş panelleriyle kapladım. 400 kw’lık ikinci proje için AB Kırsalın Yanında projesi kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan da yüzde 65 hibe aldım. En son yer kalmayınca, sundurmalarım için de proje hazırladım. 350 kilowat da oraya kurduk. İlk kez Türkiye’de sundurmaya projesinin onayını almış oldum. Sistem için 1 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı. Önemli bir bölümünü de hibe desteğiyle gerçekleşti. Güneşe yatırım için biraz cesaret yeter. Devletimiz bu işlere çok destek veriyor. Aynı zamanda AB de yenilenebilir enerjiyi destekliyor. Kredi verirken de ürün satın alırken de firmaların tükettiği enerjinin çeşidine bakıyorlar. Sonuçta çevreci bir yatırım.”

Nasıl kuruluyor?

Her elektrik tüketicisi yeni düzenlemelerle çatısına 10 kW’a kadar Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurabiliyor. 10 kw bir santral için yaklaşık 80-100 metrekarelik bir çatı alanına ihtiyaç oluyor. 1 watı 5-6 bin liraya mal olan sistemle üretilen elektriğin fazlası, dağıtım şebekesine satılıyor. İşyeri ve fabrikalarda ise sözleşme gücü oranında GES kurulabiliyor. Aynı bölgede yaşayan kişiler de kooperatif kurarak GES kurabiliyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.