Güneş panelli yollar geliyor

Güneş panelli yollar geliyor

Güneş enerjisinin, güneş panelleri yardımıyla birçok alanda kullanıldığını biliyoruz. Fakat güneş panelli yolları görmeye çok alışık değiliz açıkçası.

Hidrojen gazının helyuma dönüştüğü füzyon sürecinden açığa çıkarak yeryüzüne ulaşan güneş enerjisi; ısıtma, aydınlatma sistemleri gibi birçok alanda kullanılıyor.

Fransa, sahip oldukları ile yetinmemiş olacak ki, güneş enerjisini, yollarında kullanmayı planlıyor.

Fransa Çevre Bakanı Segolene Royal, gelecek 5 yılda, bin kilometre uzunluğundaki karayolunun foto voltaj panelleriyle kaplanacağını duyurdu.

Yeşil enerji sağlamak amacıyla yapılacak uygulama, voltaj panelleri yardımıyla, yolda giden araçlardan elektrik üretebilecek.

Öncelikli olarak karayolu ile başlayacak projenin zamanla, otopark, sanayi yollarında kullanılmasının planlandığı belirtildi.

Yolun üzerinden geçecek araçların gölge yapmasının, normal şartlarda güneş enerjisine olumsuz bir etki yapacağı ifade edilirken, araç trafiğinin az, yaya trafiğinin bol olduğu yerlerin diğer yerlerdeki oluşabilecek enerji açığını kapatabileceği dile getirildi.

Fransa Hükümeti, ilk aşamada bin kilometrelik yolun panellerle kapatılmasının 5 milyon kişinin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğini belirtiyor. Bu Fransa nüfusunun yaklaşık yüzde 8'ine tekabül ediyor.

Benzer bir çözümü daha önce Hollanda kullanmış; 70 kilometrelik bisiklet yolundan 3 bin kWh elektrik elde etmişti.

Gelecekte yolların, güneş panelleri ile kaplanması ihtimalinde, yenilenebilir enerji kaynağımızın, ihtiyacımız olan tüm elektriği karşılayabileceği belirtiliyor.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.