Güncelleme şart

Evet, zamana göre şeriatler de değişir. Siz arabanızın yaz lastiklerini değiştirmeden kış mevsiminde kullanmaya kalkarsanız kaygan zeminlerde, karda kaza yapabilirsiniz! Lastiği değiştiriyorsunuz sadece. Araba aynı araba, korkmayın!

Sayın Cumhurbaşkanımızın 'islamiyet güncellenmeli' ifadesi de buna binaendir. Ki hadis-i şerifte "Cenab-ı hak her yüzyılda bir, dinini tecdid eden (yenileyen, güncelleyen) bir müceddid (yenileyici) gönderir." buyurması da bahsettiğimiz mevzuya istinadendir; zamanın şartlarına ve ihtiyacı doğrultusunda yeni reçetelerle halkı korumak ve istikamete ulaştırmak için bu elzemdir.

Dört mevsim var ve biz her mevsimde ayrı kıyafetler, ayakkabılar giyiyoruz. Elbiseyi değiştirince insanın ruhu da değişmiyor hani. Bilmeyenler için yazayım dedim! 

İslamiyet güncellemesi, Kur'an ve hadislerde kat'î ifadelerde sabit olan hükümleri asla ihtiva etmez. O hükümler kıyamete kadar geçerlidir.

Teknoloji gelişti ve insanlar 1000 seneye evvel daha iç içe yaşmak zorundalar. En basitinden apartman hayatı zorunlu hal aldı. Unutmamamız gereken; zaruretler haramı mübah kılar düsturudur. Bugün bir hanımefendinin erkek bir doktora muayene olmasında dini hiçbir mani yoktur, haram da değildir. Keza aynı durum erkekler için de geçerlidir. Kız-erkek ayrı sınıflarda okutulmalı diyoruz, doğru. Ama eşimiz, kızımız hasta olduğunda da kadın doktor arayıp duruyoruz. Bu tür hususlarda kendimizle çelişiyoruz ve doğru zan ettiklerimizin yanlış olduğunu kabul etmek istemiyoruz. Aslında genel olarak bir güncelleme gerekiyor bize.

Kadınlar zamanın şartları doğrultusunda belki bir kısmı zarureten hayatın her çalışma alanına girmişler. Bu cihette her ferdin hususen, şer'î manada hanımların çalışma hukukunu ve hayat-ı ictimaiyye dediğimiz sosyal hayatını muhafazayı ifade eden yeni hükümlere ihtiyaç kesinlikle var.

Raydan hatta zıvanadan çıkmış bazı medya hocalarını görüyorsunuz, anlatmaya gerek yok! Meydanı boş bulup atıyorlar! Burada en büyük kusur diyanet işleri başkanlığımıza ait. Soytarı bir hoca çıkıp sahabelere, muteber alimlere ve tefsirlerine yıllardır hakaret ediyor ama diyanette ses yok. Neden? Çünkü oranın da sil baştan güncellenmesi gerekiyor!

Zamanında "Ayran milli içkimizdir." diyen Cumhurbaşkanımızın bu beyanını, duyulduğunda haramı hatırlatan ifade olan 'içki' ile yanyana zikr etmenin hata ve kabul edilir olmadığını dile getiren biri olarak bugün bu 'güncelleme' sözünün yüzde yüz arkasındayım ve destekliyorum.

گونجللمە شرط 
 
 أوت، زمانە گورە شریعتلر دە دگیشیر. سز آرابەڭزڭ یاز لاستیكلرینی دگیشدیرمەدن قیش موسمندە قوللانمەیە قالقارسەڭز قایغان زمینلردە، قاردە قضا یاپابیلیرسڭز! لاستیگی دگیشدیرییورسڭز سادەجە. آرابە عین آرابە، قورقمایڭ! 

صایین جمهور باشقانمزڭ 'اسلامیت گونجللنملی' افادەسی دە بوڭا بناءًدر. كە حدیث شریفدە "جناب حق هر یوز ییلدە بر، دیننی تجدید ایدن (یڭیلەین، گونجللەین) بر مجدد (یڭیلەییجی) گوندریر." بویورمسی دە بحث ایتدیگمز موضوعە استناداًدر؛ زمانڭ شرطلرینە و احتیاجی طوغرولتیسندە یڭی رچتەلرلە خلقی قورومق و استقامتە اولاشدیرمق ایچون بو الزمدر. 

درت موسم وار و بز هر موسمدە آیری قیافتلر، آیاق قابیلر گیییورز. البسەیی دگیشدیرنجە انسانڭ روحی دە دگیشمییور هانی. بیلمەینلر ایچون یازایم دیدم! 
اسلامیت گونجللمەسی، قرآن و حدیثلردە قطعی افادەلردە ثابت اولان حكملری اصلا احتوا ایتمز. او حكملر قیامتە قدر گچرلیدر. 

 تكنولوژی گلیشدی و انسانلر ۱۰۰۰ سنەیە اول داها ایچ ایچە یاشماق زورندەلر. أڭ بسیطندن آپارتمان حیاتی زورونلی حال آلدی. اونوتمامامز گركن؛ ضرورتلر حرامی مباح قیلار دستوریدر. بوگون بر خانم افندینڭ أركك بر دوقتورە معاینە اولمەسندە دینی هیچ بر مانی یوقدر، حرام دە دگلدر. كذا عین طوروم أرككلر ایچون دە گچرلیدر. قیز - أركك آیری صنفلردە اوقوتولملی دییورز، طوغری. آما أشمز، قیزیمز خستە اولدیغندە دە قادین دوقتور آرایوب طورییورز. بو تور خصوصلردە كندیمزلە چلیشییورز و طوغری ظن ایتدكلریمزڭ یاڭلیش اولدیغنی قبول ایتمك ایستەمییورز. اصلندە گنل اولارق بر گونجللمە گركییور بزە. 
قادینلر زمانڭ شرطلری طوغرولتیسندە بلكە بر قسمی ضرورتاً حیاتڭ هر چالیشمە آلاننە گیرمشلر. بو جهتدە هر فردڭ خصوصاً، شرعی معنادە خانملرڭ چالیشمە حقوقنی و حیات اجتماعیە دیدیگمز صوسیال حیاتنی محافظەیی افادە ایدن یڭی حكملرە احتیاج كسینلكلە وار. 

رایدن حتی زوانەدن چیقمش بعض مدیە خواجەلرینی گورییورسڭز، آڭلاتمەیە گرك یوق! میدانی بوش بولوب آتییورلر! بورادە أڭ بیوك قصور دیانت ایشلری باشقانلغمزە عائد. صویتاری بر خواجە چیقوب صحابەلرە، معتبر عالملرە و تفسیرلرینە ییللردر حقارت ایدییور آما دیانتدە سس یوق. نەدن؟ چونكە اورانڭ دە سیل باشدن گونجللنمسی گركییور! 

زمانندە "آیران ملی ایچكیمزدر." دیین جمهور باشقانمزڭ بو بیاننی، دویولدیغندە حرامی خاطرلاتان افادە اولان 'ایچكی' ایلە یان یانە ذكر ایتمەنڭ خطا و قبول ایدیلیر اولمدیغنی دیلە گتیرن بری اولارق بوگون بو 'گونجللمە' سوزینڭ یوزدە یوز آرقەسندەیم و دستكلییورم. 
 
ظفر شیق

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum