'Gün kurusu' fiyatları yarıya düştü

'Gün kurusu' fiyatları yarıya düştü

Gün kurusu kayısı, bu yıl rekoltenin yüksek olması sayesinde 20-25 liradan satılıyor.

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da geçen yıl 30 Mart'ta yaşanan zirai don dolayısıyla fiyatları 40-45 liraya çıkan gün kurusu kayısı, bu yıl rekoltenin yüksek olması sayesinde 20-25 liradan satılıyor.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ının, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'inin Malatya'da yapıldığını hatırlattı.

Kayısının geçen yıl dondan yüzde 90-95 oranında etkilendiğini anımsatan Özbey, bu sene yüzde 50-60 oranında mahsulün olduğunu, kayısının bu yıl dondan yüzde 40 oranında etkilendiğini söyledi.

Özbey, geçen sene mahsulün olmamasının hem iç tüketimde hem dış tüketimde gün kurusu kayısının az satılmasına yol açtığını belirterek, "Güneş kurusu dalda, ağaçta meyve yere, toprağa veya beze serilerek kurutulmakta. Yani tamamen doğal bir şekilde meydana getirilmektedir. Ondan sonra çekirdeği çıkarılıp insanların tüketimine sunulmakta. Geçen sene 45 liraya satılan güneş kurusu bu sene 20-25 liraya satıldı. Bu ne demek; geçen sene yarım kilo alan insanlarımız bu sene bir kilo hatta daha fazla alım gücüne kavuştu. Bu da gün kurusunu tercih edenlere ikram niteliğinde olmaktadır" diye konuştu.

Üreticinin bu senenin mahsulünü pazara getirmeye başladığını aktaran Özbey, hem tüketicinin hem de üreticinin geçen yıla oranla pazara daha fazla rağbet gösterdiğini kaydetti.

Gün kurusu kayısının ihracatının da yapıldığını anımsatan Özbey, "Güneş kurusu özellikle Avrupa ülkelerine yakın bölgelere satılmakta. Çünkü güneş kurusu bir an önce tüketilmesi gereken bir ürün ama eğer bunu yıl boyu yemek isteyenler buzdolabında muhafaza ederlerse ürünümüz bir iki yıl dayanabilmekte. Buzdolabında saklanan kayısılar sabah dolaptan çıkarılarak hafif ıslatılarak yenilebilir" dedi.

Sağlığa çok faydalı

Vatandaşların yıl boyunca Malatya'da gün kurusu kayısı bulma imkanlarının olduğunu belirten Özbey, borsalarının gayretiyle iç tüketimin de yüzde 3-5'lerden yüzde 15-20 seviyelerine çıktığını söyledi.

Gün kurusunun pek çok yararının bulunduğunu hatırlatan Özbey, "Metabolizmayı çalıştırıyor, sindirim sistemini kolaylaştırıyor, kalbe iyi geliyor. Faydası çok olduğu için insanlarımız güneş kurusunu tercih ediyor" dedi.

Özbey, tüketicinin gün kurusu alırken dikkat etmesi gerektiği belirten Özbey, "Bir defa gün kurusunun kendine özgü bir rengi var. Çok aşırı siyah olunca buna fazla rağbet etmesinler. Yani şöyle kararmış olanı almasınlar. Hafif kahverengiye çalan ve albenisi olan ürünleri alsınlar" önerisinde bulundu.

Bu yıl gün kurusunun hem rekoltesinin fazla olması, hem de gördüğü rağbetin iyi olmasının kendilerini sevindirdiğini dile getiren Özbey, sözlerini şöyle bitirdi:
"Şunu sevinerek söylemeliyim ki; geçen yıl kayısımızın fiyatlarının yüksek olması ve rekoltenin az olması, iç tüketimde özelikle güneş kurusu kayısıyı sevenleri biraz üzmüştü ama bu sene fiyatlarımız geçen yılın yarısı nispetinde olduğu için rahatlıkla alıyorlar, tüketiyorlar. Zaman zaman kuruyemişci arkadaşlarımı geziyorum. Kuruyemişcilerden bilgi alıyorum. Söyledikleri şey şu. 'Başkanım geçen yıla göre bu sene satışlarımız çok iyi çünkü geçen yıl bir kilo alanlar bu sene 2 kilo, 3 kilo, hatta 5 kilo alıyorlar.' Bu da bizim için sevindirici."

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.