GSS borçlarını 36 ayda ödemek için yarın son gün

GSS borçlarını 36 ayda ödemek için yarın son gün

Genel sağlık sigortası kapsamındaki prim borçlarını yapılandırmak isteyenler için son gün yarın. Borcunu tek seferde ödeyenlerin borç faizinin tamamı silinecek. Taksit seçeneğinde ise iki ayda bir ödeneceği için 36 aylık vade hakkı var.

Genel sağlık sigortası prim borçlarının yapılandırılması için tek bir gün kaldı, o da yarın... Bu nedenle borçlarını yapılandırmak isteyenlerin yarın sabah erkenden başvurularını yapmaları gerekiyor. 1 Ocak 2012'de genel sağlık sigortası Türkiye’deki herkes için zorunlu hale gelince bazı kişiler için gelir testi yaptırma zorunluluğu söz konusu oldu.

3 alternatif sunuluyor

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunmayan kişiler için gelir testi yaptırılmaması halinde her ay prim borcu birikti. Hiç gelir testine girmeyenler için 30 Eylül 2015 çok kritik bir tarihti. Bu tarihe kadar gelir testine girenlerin geçmiş dönemdeki borçları revize edildi. Ancak gelir testine girmekle beraber çıkan borçları ödeyemeyen kişiler için 2 Kasım borç yapılandırması için son tarih. Yani prim borcunu ödeyemeyen bir kişi SGK’ya başvurursa borcunu yapılandırabilecek. Genel sağlık sigortası prim borcu birikmiş kişiler için 2 Kasım'da üç alternatiften birinin seçilmesi mümkün. İlk alternatif borcun tamamının 30 Kasım 2015’e kadar tek seferde ödenmesi. Bu şekilde ödeme yapılması halinde borç faizinin tamamı silinecek ve sigortalılar yalnızca ana parayı ödeyecekler, vade farkı olmayacak. Borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde ise yine borç faizi silinecek.

Borç nasıl öğreniliyor?

borcu olup olmadığını bilmeyenler internet üzerinden bu durumu sorgulayabilirler. İnternet üzerinden e – devlet sistemine giriş yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri seçilmeli. Bu ekrandan 'diğer işlemler' bölümündeki 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama' linki tıklanarak borcun olup olmadığı sorgulanabiliyor.

Taksite göre vade

Borç yapılandırması sonrası üç alternatiften biri olarak taksitle ödemenin seçilmesi halinde taksit sayısına göre borca vade farkı uygulanacak. Altı taksit için 1.05, dokuz taksit için 1.07, on iki taksit için 1.10 ve on sekiz taksit için 1.15 oranında vade farkı uygulanacak. Bununla beraber taksitler iki ayda bir ödeneceği için 36 aylık bir vade hakkı sağlanmış olabilecek.

Yapılandırma çözüm değil

GENEL sağlık sigortasının zorunlu hale gelmesi gelir testini hayatımıza getirdi ve sonuçta hastane önünde bazı üzücü durumların yaşanması söz konusu oldu. Bunun yanında ne yazık ki gelir testinin tam anlamıyla topluma anlatılması da gerçekleştirilemeyince özellikle öğrenciler ve yeni mezunlar için sıkıntılı durumlar yaşandı. Bu durumları geçici olarak borç yapılandırmalarıyla çözmek yerine kalıcı olarak genel sağlık sigortasının zorunlu halden çıkartılması gibi kapsamlı çözümler üzerinde durulmalı.

Akşam 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.