Görmez Hocadan araba, jakuzi, Demirtaş ve Gülen açıklamaları

Görmez Hocadan araba, jakuzi, Demirtaş ve Gülen açıklamaları

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Habertürk TV'de Ankara Temsilcisi Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

Görmez '1 milyonluk makam aracı' tartışmalarının sorulması üzerine "Araç kesinlikle zırhlı değil. İbret-i alem olsun diye o aracı iade edeceğiz" dedi.

İddiaların bir algı operasyonuna dönüştürüldüğünü söyleyen Görmez, "Bir kurumun ve o kurumun başındaki insanı itibarsızlaştırmak için bir araç olarak kullanıldı. Bunu gördüğüm an benim için o araç bir mezara dönüştü. Ben bir gün daha o araca binmedim" ifadelerini kullandı.

Görmez'in açıklamalarından satır başları:

Seçim süreçlerinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en çok konuşulduğu, tartışıldığı hem  tarihi yapısıyla hem yaptıkları, zaman zaman Diyanet İşleri Başkanı şahsı üzerinden çok yoğun bir tartışma yaşandığını izliyoruz. Biz de büyük bir dikkatle takip ediyoruz. 

"KİLİSE DEĞİLİZ, RUHBAN SINIFI DEĞİLİZ"

Tabii ki demokratik ülkelerde bu yadırganacak bir durum değildir. Siyasi partilerin, gerek seçim öncesi gerekse her zaman hem din ile ilgili politikaları, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili vizyonları, hatta  kaldırmak gibi bir düşüncesi varsa bunları toplumla açık şekilde paylaşması gayet normaldir. Kilise değiliz, biz de ruhban sınıfı değiliz, tartışılmaz değiliz. Bizim bütün yaptılarımız insanlar tarafından değerlendirilir, eleştirilir.  

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KALMALI MI, KALKMALI MI?

Doğrusu bizim kabul etmeyeceğimiz, toplumun yadırgadığı, toplumun mahşeri vicdanı yaralayan  bu tartışmaların bir boyutu var. Diyanet İşleri teşkilatında çalışan mihrap görevlesi, din gönüllüsü, minber görevlisi insanların, cemaatleriyle birlikte size yapacağım bu açıklamaları, toplumdan gelen, kendi teşkilatımızdan gelen baskılar üzerine yaptığımızı açıkça ifade ediyorum. 

"DİYANET MİLLET KURUMUDUR"

Bu tartışmalarda işin siyasi boyutuna elbette karışmayız ama kurumumuzla ilgili bir itibarımıza gölge düşüren hepimizi üzen, bazen insanların kendi ideolojilerini, öfkelerini hatta bazen asla doğru olmayan haberler üzerinden eğer Diyanet bir polemik konusu haline getiriliyorsa, bu mahşeri vicdanı yaraladığı için bu açıklamayı yapıyorum. Bu açıklamalarda yadırgadımız birkaç önemli husus var. Birinci Diyanet İşleri Başkanlığı sıradan bir kamu kurumu değildir, aynı zamanda millet kurumudur. 

Kurumun toplumsal meşruiyeti, yasal meşruiyetinin önündedir. Bu toplumun birliğinin çimentosudur, daima millet bu kuruma farklı bakmıştır. Eleştirilerimizi yapabiliriz ama eleştirileri yaparken sıradan bir kamu kurumu gibi 'gelirim kapatırım, yok ederim' vs düşüncelerle bu doğru değil. 

"BU HİZMETİ, YOL, SU VE ELEKTRİK GİBİ BİR HİZMET OLARAK GÖRÜRSENİZ..."

Eğer siz bu hizmeti yol,su, elektrik gibi bir hizmet olarak tanımlar ve öyle görürseniz o zaman Diyanet İşleri Başkanlığı'nın varlığını ve yokluğunu vergi politikaları üzerinden tarif etmeye başlarsınız. Bu milletin manevi hayatının inşasında bu kurumun emeği var.

DİYANET İŞLERİ SADECE SÜNNİLERE Mİ HİZMET VERİYOR?

Orada şöyle bir yanılgı var, eğer siz bu hizmeti sadece İslam'ın bir mezhebi çerçevesinde verildiğini kabul ederseniz, yanılırsınız. Mezhep farklılıklarını dikkate alarak kuruma böyle bir eleştiri yapılırsa bu doğru olmaz. 

Diyanet'in hizmet sadece namaz kıldırmaki Hacca götürmek değil.  Alevi vatandaşlarımıza hizmet konusunda çok kafa yorduk. Alevi meselesini Diyanet İşleri üzerinden tartışmak doğru değil. Diyanet olmasaydı, Avrupa'daki vatandaşlarımız asimile edilirdi. Hepimizi itibarsızlaştıran iddiaları kabul etmek mümkün değil. 

'HUTBE' TARTIŞMASI

Diyanet İşleri Başkanlığı idari olarak Başbakanlığa bağladır. Hiçbir siyasetçi Diyanet'e dini konularda yönlendirme yapamaz. Diyanet'in talimatla hutbe vermesi düşünülemez. Diyanet, hırsızlık, yalan, rüşvet konularına rezerv koymaz. 

FETVA TARTIŞMASI

Baz istasyonu takılmasının fetvası olmaz. Diyanet hiç kimsenin cenaze namazını kılmamazlık yapmamıştır. 

"1 MİLYONLUK ARAÇ" TARTIŞMASI

Veyis Ateş: İddia şu; uluslarası önemli bir markanın s500 bir aracı satın alıyorsunuz. Bunun piyasa fiyatı 976 bin o zamanki dolar kuruyla. Devlet malzeme ofisine yüzde 4 komisyon ödeyip hızlıca alınsın diye bir fiyat ödüyorsunuz, bu daha yüksek bir rakama çıkıyor. Sonra sizin açıklamanız diyorsunuz ki; "Biz bu aracı 976 bin TL'ye değil, 322 bin TL'ye aldık fakat bu KDV'si ve özel tüketim vergisi ödenmemiş hali." İkincisi bakanların bindikleri araç s350 ve standart çetveline göre Diyanet İşleri Başkanı'nın binmesi gereken araç 120 bin TL. Bunun üzerinden şunlarla eleştirildiniz, Papa Türkiye'ye geldiğinde çok daha düşük segmentteki bir araca binerken bizim Diyanet İşleri Başkanımız nasıl s500 tabir edilen bir araca biner. Öncelikle böyle bir makam aracınız var mı? 

Ankara'da devlet gerekliği içinde herhangi bir genel müdürlüğe, müsteşarlığa, bakanlığa bir makam aracı nasıl tahsis ediliyorsa o şekilde bundan birkaç ay önce Diyanet İşleri Başkanlığı'na böyle bir aracın tahsis edildiği doğrudur. Bu haber ilk önüme geldiğimizde Moskova'da bir toplantıdaydım. Bakanlar Kurulu sadece kurumlara, izin veriyor. O izni sadece Diyanet İşleri Başkanlığı'na vermiyor, Hakkari valisi'ne de Siirt Valisi'ne de veriyor. 

Talep sizden mi geldi?

Bizden geldi, burası Diyanet İşleri Başkanlığı bir ihtiyaç var.

"EDEP EL VERMEDİĞİ İÇİN DAHA ÖNCE KONUŞMADIM"

Edep el vermediği, bu makamın mehabeti, bu kurumun saygınlığı pek çok şeyi konuşmayı engellediği için ilk defa konuşuyorum. Nasıl bir süreç yaşadık bunu anlatmam gerekiyor.

Haber şöyleydi, Diyanet İşleri Başkanı'na Diyanet Vakfı'nın (Cami önlerinde toplanan para ile) 1 milyon dolarlık zırhlı bir araç alındı. Ertesi gün tekzip edildi. Sadece şöyle değiştirildi; Vakıf parasıyla değil, milletin vergileriyle. Ama düzeltme yapılmadı. Sonra mahkemeye gidildi, Diyanet mahkemeyi kazandı. Gazete üst mahkemeye gitti, yine Diyanet kazandı. Tekzipte bunun doğru olmadığı vardı. 16. sayfada küçük bir şekilde yer aldı. 

Kamu kurumları herhangi bir şey aldığında, her türlü vergiden muaf olduğunu herkes bilir. Devletin ona ne ödediğini herkes bilir. Mesele daha başka. Eş zamanlı Papa, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyaret etmişti. Bütün gazetelerde çok mütavazi bir Papa, çok kibirli, israfa boğulmuş, devletini zarara uğratmış bir Diyanet İşleri Başkanı imajı.  Aynı haberin sonra S. Arabistan'daki üç büyük gazetede yayınlatıldığını öğrendim. Bu bir algı operasyonuna dönüştürüldü. O araca bir gün bile binmedim. 

Bir kurumun ve o kurumun başındaki insanı itibarsızlaştırmak için bir araç olarak kullanıldı. Bunu gördüğüm an benim için o araç bir mezara dönüştü. Ben bir gün daha o araca binmedim. Biz yanlış yapıldığı için o araca binmemezlik yapmadık. Yapılan iş doğru bir iştir. Diyanet İşleri Başkanlığı'na böyle bir aracın tahsis edilmesi, normaldir. 

Araç kesinlikle zırhlı değil. Bana arkadaşlar "Hocam zırhlı almak istiyoruz" sarıkla cübbe kadar büyük bir zırh mı olur. Ben sadece aracın alınma sürecinden zırh meselesinden haberdar oldum. Hiçbir aracın markasını bilmem. Eski aracı tamir ederek onunla idare etmeye, yürümeye devam ediyoruz. 

3 ay sonra daha enteresan bir şey oldu. Bu sefer başka bir gazete "Hoca, arabasına oyun siparişleri vermiş" bir de bunun üzerinden başladı. 2011 yılında uydurulmuş bir Sayıştay raporu üzerinden hiç yapılmamış bir şahsıma istinat edildi. Onları edebimden telaffuz edemiyorum. (Jakuzi iddiaları) 

Sıradan bir haber olmadığını gördüm, bu araç artık benim için bir mezardır, ben mezara girmeyi istemiyorum. Binmedim. Bir müddet geçti, bunun üzerinden Diyanet İşleri Başkanlığı'nı itibarsızlaştırmak için sadece medya değil, bu arada siyasetçiler bunu soru önergelerine çevirdiler buna yanıt verildi. 

Elbette o araç iade edilecektir, ibret-i alem olsun diye. Bir araç alımı üzerinden yapılan bu kadar yalan bu kadar iftira, itibarsızlaştırmadan dolayı o araç gidecektir. Biz hizmetimizi başka araçlarda yaparız. Lüks, israf bunları isnat etmek, bir tanesi doğru olsa bu bembeyaz sarığa toz kondurmamak için bunun gereğini yapardım zaten. 

(Jakuzi iddiaları) Ben hayatımda bu nedir bilmem. Böyle bir şey olabilir mi? Bunlar yalan ve iftiradır. 

PARALEL YAPI TARTIŞMASI

(Fethullah Gülen) Hareketin sahibi, Diyanet'in kürsülerinden bu hareketi inşa etti. Diyanet görevlisiydi. Toplumun saygı duyduğu bir insandı. Hareketin kendisi de millet için gurur kaynağı olmuştu. Dünyanın her yerinde okullar açılıyor, yardımlar yapılıyordu. Bu hadisenin yaşanmış olması bu ülkenin tarihinde üzücü bir hadisedir. En çok İslam dini bundan zarar gördüğü için. Kendisi ortaya çıktıktan sonra işin iki boyutu var; hukuki-siyasi boyutu, bir de dini-ahlaki yönü var. Bu olaydan sonra bu cübbe ateş olup bu vücuda yapışmıştır. İslam bundan zarar görmesin diye, bütün arkadaşlarımızla nasıl çırpındığımızı Allah bilir. 
İslam dininin temel prensipleri ile bağdaşmaz. Diyanet bağrına taş bastı, din zarar görmesin diye konuşmadı. Diyanet'e karşı itibarsızlaştırma politikası başlattılar.  

Görmez, kendisinden Fetullah Gülen'in yaptığı bedduanın beddua olmadığına dair bir açıklama yapmasını isteyenlere, "Benim bunu söylemem için cahil olmam lazım" diyerek cevap verdiğini anlattı.

Onlarca defa bu taleple Diyanet İşleri Başkanlığı'na gelindiğini ve beddua olmadığını "mübahele" olduğunun söylemesi istendiğini kaydeden Görmez, "Mübahele ile ilgisi yok. Hz. Peygamber ile Necranlı Hristiyanlar arasında mübahele dediğimiz bir hadise yaşanmıştır. Onu buraya uyarlamak istediler. Dedim ki 'Bakın Peygamber Aleyhisselamın 70 sahabeyi katleden insanlar için okuduğu bedduadır bu, benden böyle bir şey istemeyin'. Diyanet'i yanlarına almak istediler, 'olmaz' dedim. Sonra ne oldu? Bunun üzerine dediler ki 'Bu Diyanet İşleri Başkanı Şii'dir. Mut'a nikahına fetva veriyor'. Bütün bunlarda bağrımıza taş bastık" diye konuştu. Diyanet'e karşı bir itibarsızlaştırma politikası başlatıldığını kaydeden Görmez, "Bu kardeşlerimiz kendilerini şöyle inandırmak istediler; 'Bizim verdiğimiz mücadele ahlak ve fazilet mücadelesi' ama ahlak ve fazilet mücadelesi yalan üzerinden verilmez" değerlendirmesinde bulundu. 

"Husumet fedaisine dönüştü"

"Güç tutkusu öne geçti ve o 40 yıllık emek, bütün bu nesillere vadedilen 40 yıllık emek heba oldu. O muhabbet fedaisi olarak gördüğümüz insanlar birden öfke fedaisi, husumet fedaisine dönüştü" diyen Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 "40 yıl bu milletin sadakalarıyla, zekatlarıyla, himmetleriyle, yardımlarıyla, gözyaşlarıyla, emekleriyle bir iman hareketi, bir ahlak hareketi, bir Kur’an hizmeti hareketi, bir eğitim hareketi olarak çıkan bir hareket kendisini politik, siyasi bir harekete dönüştürmeye karar verdi."

Mehmet Görmez'den Selahattin Demirtaş'a yanıt

Görmez, Uluslararası Vuslat Derneğince düzenlenen "Ufuktaki Yeni Türkiye Sempozyumu"nun kapanışında yaptığı konuşmada, bazı kimselerin din ve Diyanetüzerinden tartışma yürüttüğünü, bu insanlar ilkokul seviyesinde din bilgisine sahip olsalar duruma yanmayacağını söyledi.

"İLKOKUL SEVİYESİNDE DİN BİLGİSİNE SAHİP OLSALAR..."

"Daha hutbe ile namazın, namaz ile duanın farkını bilmeyen insanlar, hem de bu medeniyetin ve bu toprakların çocukları bütün tartışmalarını din ve diyanet üzerinden yürütebiliyorlar. Ne kadar üzücü. Ama o da bizim eksikliğimiz. Bizim kızmaya öfkelenmeye hiç hakkımız yok. Biz sadece bu topraklarda, bu kadar öğretilmiş cehaleti nasıl yayabildik. Bu kadar bu literatürden, bu kelimelerden bu kavramlardan kendi çocuklarımızı, kendi insanlarımızı hatta kendi yöneticilerimizi nasıl mahrum bıraktık bunun üzerinde düşünmeliyiz" ifadelerine yer verdi.

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINI UNUTUYORLAR"

Kendisinin son günlerde üzüntülü günler geçirdiğini anlatan Görmez, "Şahsım, kurumum, ülkem, gönül coğrafyam adına. Çünkü herkes bugünlerde konuşurken, öyle ara dönemlerde devletin bir sopası haline getirilmek istenen Diyanetten bahsediyor. Yoksa son yıllarda bütün gönül coğrafyamızı kuşatan Rusya'nın içerisindeki 30 milyon Müslüman'la buluşan, Türk Cumhuriyetlerinde Kafkaslarda, Baltık Cumhuriyetlerinde, Balkanlardaki bütün Müslümanların müessesesi haline gelen Diyanet İşleri Başkanlığını unutuyorlar. Doğrusu bunu dikkate almıyorlar. Belki de öfke biraz bundan dolayı" sözlerine yer verdi.

Görmez, yüzyıl sonra dünyanın her bölgesinde kendisini yetim kabul etmiş, azınlık kalmış Müslüman kardeşleriyle ilişkiler kurduklarını, okullar ve camiler yaptıklarını aktararak, gecikmişliğin farkında olduklarını vatandaşların yardım ve himmetiyle de bu eksikliği hızla gidereceklerini kaydetti.

"BİR CEHALET DÖNEMİNİ YAŞIYORUZ"

Avrupa Birliği tartışmaları için yargı ve temel haklar faslında bulunduğunu ve orada Türkiye'yi taşımaktan sorumlu olan büyükelçi ile arasında geçen bir diyaloğu anlatan Görmez, "Kur'anda bulunan hadisler! üzerinden İslam tartışmasına cüret eden bir cehalet dönemi yaşıyoruz. Yahut peygamberimizin ayetleri! üzerinden İslam tartışması yapan cehalet örneklerine şahitlik ediyoruz" diye konuştu.

Sorunun öğretilmiş bir cehalet olduğunu belirten Görmez, şunları belirtti:
"Bugün yaşadığımız sorun Şam, Bağdat diyarında, Kahire'de, Yemen'de Müslümanların hikmetten uzaklaştıkları için İslam'ı tatbik edilemeyen bir hükümler manzumesine indirgemesinden kaynaklanmıştır. Bugün ilmi hikmeti ve mağrifeti yerleştirememekten kaynaklanan ciddi bir bilgi ve düşünce krizi içinde olduğumuzu ifade etmek isterim. İster Vuslat Platformu olsun, ister Usul Platformu olsun dünyada ve ülkemizde İslam medeniyetinin yeniden inşası üzerinde duracaksak o zaman öncelikle ilim, hikmet ve marifet. Bu üç kavramın nasıl birleştiririz bu öğretilmiş cehaleti nasıl ortadan kaldırırız hep birlikte üzerinde durmamız gerekiyor.

'Ey iman edenler siz yer yüzünde adaleti ayakta tutacaksınız ve bu adaletinizle de bütün insanlara örnek olacaksınız. siz dünyanızda adaleti ayakta tutacaksınız ve örnek olacaksınız'. Müslümanlar bununla mükellef. Ama teorik olarak bile biz adalet mefkuremizi kaybettik. Teorik olarak dahi adalet mefkuremizi yeniden ayağa kaldırmak mecburiyetimiz var."

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
29 Yorum