Google, Facebook ve Twitter en büyük sırlarını AB'ye açıklayacak

Google, Facebook ve Twitter en büyük sırlarını AB'ye açıklayacak

"Demokrasimizin geleceğini ilgilendiren kararların gizli bir şekilde birkaç şirketin yönetim kurulu başkanları tarafından alınmasına izin veremeyiz"

Facebook, Twitter ve Google gibi teknoloji devlerinin algoritmaları en büyük sırları olarak biliniyor. Avrupa Birliği ise bu algoritmaların açıklanmasını talep edecek. 

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, internet platformlarındaki kullanıcılara yönelik tavsiyelerin hangi temele dayanarak yapıldığının açıkça belirtilmesi gerektiğini ve AB'de dijital hizmetlerle ilgili yeni yasanın şirketlere şeffaflıkla ilgili yükümlülükler getireceğini söyledi. Vestager, "Demokrasimizin geleceğini ilgilendiren kararların gizli bir şekilde birkaç şirketin yönetim kurulu başkanları tarafından alınmasına izin veremeyiz" dedi. 

Seçimleri etkilediği iddia edilmişti

Google, Facebook ve Twitter gibi internet devleri büyük verileri analiz ederek kullanıcılara içerik tavsieyelerinde bulunuyor. Bu şirketlerin başarılı olmalarının sırrı algoritmalarda gizli. Ama aynı zamanda bu algoritmalar günümüzde seçimleri ve dolayısıyla demokrasileri de tehlikeye atabiliyor. 

2016 ABD Başkanlık seçimlerinde Cambridge Analytica skandalı sonrası bu konu üzerinde çok fazla araştırma yapıldı. İddialara göre ABD Başkanlık seçiminde Facebook'un verilerini analiz eden Cambridge Analytica şirketi seçimleri etkilemişti. Ayrıca İngiltere'deki Brexit referandumu sonuçlarının da aynı sosyal mühendislik sonucu etkilendiği iddia ediliyor. 

Yeni yasa devlere yükümlülükler getirecek

Aralık ayında tamamlanması beklenen yeni yasa tasarısıyla şirketler daha fazla yükümlülük sahibi olacak. Günümüzde sosyal medya ve arama motorları, insanlara hangi ürünleri ve hangi bilgileri tavsiye edeceğine karar veriyor. Bu sayede insanların karar mekanizmalarına etki edebiliyor. Örneğin gördüğümüz reklamların parası kim tarafından ödeniyor ve belli bir reklamın niye bize gösterildiği gibi bilgilerin paylaşılması gerekecek. Yeni yasayla birlikte buna benzer yükümlülükler söz konusu olabilir. 

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.