Gönlüm arzu ediyor Ayasofya tabi ki açılmalı ama...

Gönlüm arzu ediyor Ayasofya tabi ki açılmalı ama...

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Ayasofya ile ilgili sözlerine açıklık getirdi.

TBMM’de düzenlenen yeni adli yargı yılı açılış resepsiyonuna katılan seçim hükümeti Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

“Siz niye anlamıyorsunuz beni. Ben felsefe mezunuyum, sadece matematikçi değil. Ben orada dedim ki, ‘evet bu bizim gönül sızımızdır.’ ‘Bizim’ derken medeniyet coğrafyamızın tamamını kastediyorum. Bunu derken bir başka medeniyete gol atayım, kafa atayım işte bilmem ne çıkarayım, bunu demiyorum kardeşim. Anlayalım birbirimizi yani. Ama bizim medeniyetimiz benim en tabi hakkımdır. Ben dünyadaki bütün kültürlere ve medeniyetlere saygı göstermek zorundayım. Neticede insanlar onu yapıyor, bakıyor, seviyor değil mi? Onlar da benim medeniyet değerlerime saygı göstermek zorunda. Ayasofya ile ilgili 1934'te alınmış bir karar var. Bu tartışmalı bir karardır. Mustafa Kemal Atatürk’ün imzaladığını iddia edenler sonra çıkıyorlar diyorlar ki ‘bu imza var ya, tamamen sahtedir.’ Bu sahte midir, değil midir? Tartışmalı bir hadisedir ve o günkü konjonktürde çıkmış bir karardır. 

"Şuanda kahir ekseriyetin arzusu, isteği nedir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup şuna buna inanmış kardeşlerimiz bile ecdadın bedel ödeyerek fethettiği topraklarda, netice itibariyle kendi medeniyet değerleri doğrultusunda bir vakfa dönüştürüp ve bir yeminle altını mühürleyerek ‘kim ki bu vakfı’ diye başlayan o meşhur Fatih’in. Bunu ben şimdi medeniyet davası olan, ömrünü bu işte harcamış olan ve bu işin bakanı olan bir adam. Ben devlette bir gün bir saniye anlamam. Devlette bir saniye bile milletin menfaatine, milletin hak ve menfaatine çalışılmalı ve zayi edilmemelidir. Evet, şimdi durum bu, gönlüm arzu ediyor, tabi ki öyle olmalı, açılmalı. Bunu ne zaman yapmışım ben, siyaset yaptığım zaman. O günkü şartlarda niye yapmışım, evet bu benim bir davam. Demişim ki arkadaşlara ‘yazın kardeşim bakalım ne zorluğu var bu işlerin.’ Demin söylediğim bilgiler çıkmış.” 

Bakan Topçu, “Yeni bir girişim olacak mı?” sorusuna ise, “Yeni yok. Ben dediğim gibi bu ideal, bu ülküde olan bir eski siyaset adamıyım. Bu hükümet siyasetin dışında icra yapacak, devleti temsil edecek. Bu noktada Kültür Bakanıyım. Gönlümün isteğini ve dileğini söylüyorum. 1,5 milyardan bir tanesi olarak söylüyorum” ifadeleriyle cevap verdi.

iha

ayasofya_banner.jpg

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum