Göktaşı yağmuru çıplak gözle görülebilecek!

Göktaşı yağmuru çıplak gözle görülebilecek!

Bu akşam saat 19:00 civarında ışığın az olduğu ortamlarda göktaşı yağmuru net bir şekilde görülebilecek.

TÜBİTAK’ın Antalya’daki Ulusal Gözlemevi tarafından bu yılın en önemli gök olayı olarak belirtilen "Geminidler Göktaşı Yağmuru", bu akşam saat 19:00’dan itibaren izlenebilecek. Yarın sabah saatlerine kadar devam edecek olan göktaşı yağmurunun, ışığın az olduğu bölgelerde çıplak gözle rahat bir şekilde izlenebileceği belirtildi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan H. Esenoğlu, göktaşlarının Dünya’ya düşmeden atmosfere karıştığını fakat bu akşam yaşanacak göktaşı yağmurunda bazı iri parçaların yer yüzüne düşebileceğini söyledi.

Gemidinler ismindeki göktaşı yağmuru, bu yılın son önemli gök olayı olarak tarihe geçecek. Gökyüzünü ışıl ışıl yapacak olan bu gök olayının en yoğun yaşanacağı saat 20:00 civarı olacak ve her saat başı 120 adet göktaşı düşecek.

Normal bir göktaşı yağmurunda saatte ortalama 19 göktaşının düştüğünü belirten Esenoğlu, "Bazı göktaşı yağmurlarında yıllar içerisinde göktaşı sayısı artabilir. İkizler göktaşı yağmuru buna örnektir. 100 küsür yıl önce düşen göktaşı sayısı 20'ydi. Bu sayı periyodik olarak arttı. Ve en yüksek olan 120 sayısına ulaştı" şeklinde konuştu.

Bu göktaşı yağmurlarının, Güneş'in yakınından geçen kuyruklu yıldızların bıraktığı toz bulutlarından oluştuğunu belirten Esenoğlu, "Göktaşları atmosferdeki kısa süreli yanmaları ile henüz Dünya'mıza düşmeden atmosfere karışır. Biraz iri olanlar ise yeryüzüne düşebilir" dedi.

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.