Gökbilimciler Dünya'ya yakın, dev galaksinin çarpıcı görüntüsünü yakaladı

Gökbilimciler Dünya'ya yakın, dev galaksinin çarpıcı görüntüsünü yakaladı

Dünya'dan yaklaşık 12 milyon ışık yılı uzaklıktaki galaksi ilk kez 1826'da keşfedildi

Gökbilimciler, Dünya'dan yaklaşık 12 milyon ışık yılı uzaklıktaki Erboğa A adlı galaksinin son derece çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı.

Şili'deki Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi'nde kurulu Víctor M. Blanco isimli 4 metrelik teleskobun üzerine monte edilen 570 megapiksellik Karanlık Enerji Kamerası'yla çekildi ve 31 Ağustos'ta paylaşıldı.

Erboğa A, ilk kez 1826'da İskoç gökbilimci James Dunlop tarafından keşfedildi. Dev galaksi NGC 5128, LEDA 46957, ESO 270-9 ve Caldwell 7 adlarıyla da biliniyor. 

Gökbilimciler, Erboğa A'nın ilk başta eliptik galaksi olduğunu, nispeten daha küçük bir sarmal galaksiyle çarpışıp şimdiki kendine has şekline kavuştuğunu düşünüyor.

Fotoğraf, galaksinin parlak merkezini gizleyen tozların karanlık dallarının ve yıldızların parlak ışıltısının gözalıcı görüntüsünü sunuyor.

Tozlar arasında yeni yıldızların oluştuğu kırmızımsı hidrojen bulutları var. Tozların çevresindeyse soluk mavi yıldızlar mevcut.

Erboğa A'nın merkezinde Güneş'in 55 milyon katı daha fazla kütleye sahip süper kütleli bir kara delik var.

Space.com, Dünya'ya nispeten yakın olduğu için Erboğa A'nın en iyi incelenen galaksilerden biri olduğunu bildirdi. Galaksi aynı zamanda Güney Yarımküre göğündeki en parlak nesnelerden biri.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum