Göçmenleri sıçana benzettiler

Göçmenleri sıçana benzettiler

Avusturya'da koalisyon hükümetinin aşırı sağcı ortağı Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) bir üyesinin göçmenleri farelere benzeten şiir yayımlaması, siyaseti karıştırdı

Aşırı sağcı FPÖ lideri ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, sıçanlı şiirin yazarı Christian Schilcher'in hem parti üyeliğinden hem de Braunau am Inn kasabasının belediye başkan yardımcılığı görevinden istifasını duyurdu. Yukarı Avusturya eyaletinin Almanya sınırındaki Braunau am Inn, Nazi lideri Adolf Hitler'in doğum yeri. 

Sputnik haberine göre FPÖ'nün bölgesel gazetesinde yayımlanan 'Kasaba Sıçanı (Kanalizasyondan gelen kemirici hayvan)' isimli şiirde, yeraltında ailesiyle yaşayıp giden bir sıçanın ağzından misafir adı altında göçmen sıçanların gelmesinden rahatsızlık dile getiriliyor, göçmenler 'eğitimsiz' ve 'kültürsüz' diye niteleniyor ve kültürlerin karışmaması gerektiği, aksi takdirde çarpıklığın ortaya çıkacağı savunuluyor.  Yeni gelenlerin halihazırdakilerin yaşam biçimine uymamaları halinde derhal çekip gitmeleri isteniyor. 

Açıkça Nazi söylemi içeren böyle bir şiirin hükümet ortağının yayın organında basılması, anamuhalefetteki merkez sol kanadın şiddetli tepkisini çekti ve büyük tartışma kopardı.

Muhafazakar Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) lideri ve Başbakan Sebastian Kurz, şiirdeki kelime seçimlerinin 'iğrenç, insanlıkdışı ve derinden ırkçı' olduğu çıkışını yaptı.

Başbakan Kurz, ortağı FPÖ'nün Yukarı Avusturya teşkilatına derhal ve kesin bir dille şiirle arasına mesafe koyması uyarısı yaptı. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.