Gizli konuşmaları yüzlerce metre uzaktan dinlemenin yöntemi keşfedildi

Gizli konuşmaları yüzlerce metre uzaktan dinlemenin yöntemi keşfedildi

Casus filmlerinden aşina olduğumuz dinleme tekniklerine bir yenisi daha eklendi. Bir araştırma ekibi tarafından keşfedilen bu teknik neredeyse her odada bulunan bir nesneyle ortamda bulunan tüm konuşmaların yüzlerce metre uzaktan duyulabilmesini sağlıyor.

Casusluk için gizli konuşmaları dinlemenin günümüzde birçok farklı yöntemi var. Duvarlara yerleştirilen böcekler, zayıf şifreleri kırmak ve mikrofon yerleştirmek gibi yöntemler artık herkes tarafından biliniyor. Ancak bilgisayar korsanları her odada bulunan bir nesneyi kullanarak açık bir pencereden odadaki konuşulanları net olarak duymanın yöntemini keşfetti.

Bir araştırma ekibi ampullerdeki titreşimi kaydederek bulunulan ortamda konuşulan her şeyi net bir şekilde yüzlerce metre uzaktan duyabildiklerini açıkladı. Ses titreşimlerinin ampuldeki telleri hareket ettirmesi sayesinde bu mümkün olabiliyor.

Araştırmacılar asılı duran eski model bir ampulün tüm ses titreşimlerini yansıttığını ispatladı. Ayrıca bu sistemi kurmak sanıldığı kadar pahalı değil.

Bir dizüstü bilgisayar, teleskop, mikrofon ve uzaktan elektro-optik sensör kullanılarak yapılan bu sisteme ‘lamphone’ tekniği ismi verildi.

Ekip bir binanın üçüncü katındaki konuşmaları 25 metre uzaklıktaki bir dükkandan kaydetmeyi başardı.

Basit bir 12 Watt LED ampül kullanılan ofiste konuşulan bir cümle ve iki şarkı bu yöntemle net bir şekilde tespit edilebildi.

Ayrıca menzilin daha iyi ekipmanlar kullanılarak 1 kilometreye kadar uzatılabileceği de belirtiliyor.

Tabi ki bu eski teknolojiyle yeni teknolojiyi birleştiren casusluğun da işe yaramadığı durumlar mevcut. Odanın camlarının tamamen açık olması ve ampulün etrafında bir abajurun olmaması gerekiyor. Ayrıca ampulün cam kalınlığı, ışığın çıkışı ve insanların yakınlığı gibi faktörler de etkili oluyor.

Aynı ekip daha öncesinde Tesla’nın otopilot özelliğini de kırmıştı.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.