Gıda Yardımı Programlarından Faydalanan Mültecilerin Sayısı 960 Bine Ulaştı

Gıda Yardımı Programlarından Faydalanan Mültecilerin Sayısı 960 Bine Ulaştı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Bo Schack, "Gıda yardımı programlarından faydalanan mültecilerin sayısı 960 bine ulaştı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Bo Schack, "Gıda yardımı programlarından faydalanan mültecilerin sayısı 960 bine ulaştı. Bu yıl içerisinde sayılarının bir milyonu aşacağını düşünüyoruz" dedi.

Schack, Gazze'deki UNRWA merkezinde bölgedeki son gelişmeler hakkında düzenlediği basın toplantısında, su ve elektrik krizlerinin büyüdüğü ve kamu çalışanlarının maaşlarında kesintiye gidildiği Gazze'deki durumu "trajik" olarak nitelendirdi. Gıda yardımı programlarından faydalanan mültecilerin sayısının 960 bine ulaştığını belirten Schack, "Bu yıl içerisinde sayılarının bir milyonu aşacağını düşünüyoruz. Gazze'de bulunan 1 milyon 300 bin mülteciden gıda programlarından yararlananların sayısının 1 milyona ulaşması herkes açısından başarısızlıktır. Çünkü Gazze, gıda sıkıntısıyla değil, yoksulluk problemiyle karşı karşıya kalıyor." diye konuştu.

"Siyasi çözüm sağlanması gerekiyor"

Gazze'deki elektrik santralinin tamamen çalışmayı durdurmasının bölgeyi yeni bir elektrik krizine soktuğunu söyleyen Schack, "Geceleri Gazze karanlık altında kalıyor. Bundan, başta öğrenciler olmak üzere bölge sakinleri etkileniyor." ifadelerini kullandı.

Elektrik kesintilerinin atık sularının arıtılmaksızın denize pompalanmasına, bunun da deniz suyunun kirlenmesine yol açtığını belirten Schack, "Gazze'nin içerisinden geçtiği krizler, yeni mezun olan ve daha iyi bir hayat arayışındaki gençler başta olmak üzere halk arasında umutsuzluğa neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Gazze sakinlerinin yaşam şartlarını düzelmesi için siyasi çözüm sağlanması gerektiğine dikkati çeken Schack, UNRWA'nın BM sistemleri iş birliği ve İslam Kalkınma Bankası aracılığıyla sağlık sektörüne 500 bin dolar değerinde yakıt desteği sağladığını kaydetti.

"Gazze'de 2 bin evin imarı için çalışıyoruz"

Gazze'nin geçen yıla oranla bu yıl yeniden imar açısından gelişmeler yaşandığını ifade eden Schack, "Her ay bir okul inşa ediyoruz ve tamamen yıkılmış evlerden 2 bininin imarı için çalışıyoruz. Aynı şekilde 3 bin evi daha yeniden imar edeceğiz ve kısmen yıkılmış 2 bin evin onarımını denetleyeceğiz." dedi.

Schack, ayrıca ajansın bu yılın başından itibaren 4 bin aileye kira yardımı yaptığına işaret etti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) raporlarına göre, fakirliğin had safhada olduğu Gazze'de halkın yüzde 80'i dış yardımlara bağlı bir şekilde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren son saldırısında 2 bin 158 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz duruma gelmişti.AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.