Genelkurmay'ın 'Sarıkız' cevabı: Elimizde belge yok

Genelkurmay'ın 'Sarıkız' cevabı: Elimizde belge yok

Genelkurmay Başkanlığı'ndan ikinci Ergenekon davasına bakan mahkemeye gönderilen yazıda, 2000-2009 yılları arasında, TSK içerisinde askerî darbeye teşebbüs amacıyla bir örgütlenme olup olmadığı, soruşturma yapılıp yapılmadığına ilişkin bir bilgi yer almad

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 25 Eylül 2009'da yaptığı 7'nci oturumunda tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın '2000-2009 yılları arasında TSK içerisinde askerî darbeye teşebbüs amacıyla bir örgütlenme olup olmadığı konusunda inceleme ve soruşturma yapılıp yapılmadığına' ilişkin talebine Genelkurmay Başkanlığı'ndan cevap verildi. Mahkemeye gönderilen yazıda, "2000-2009 yılları arasında, TSK içerisinde askerî darbeye teşebbüs amacıyla bir örgütlenme olup olmadığı ve soruşturma yapılıp yapılmadığı konusunda herhangi bir bilgi ve belge mevcut değildir." denildi. Yazıda ayrıca, mahkemenin darbe planlarıyla ilgili bilgi olup olmadığına ilişkin talebi üzerine verilen cevapta, "Sarıkız, Ayışığı, Eldiven ve Yakamoz adlı darbe senaryolarına ilişkin bilgi ve belge bulunmadığı" kaydedildi.

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün 'tanık' olarak alınan ifadesi üçüncü Ergenekon iddianamesinde yer aldı. Özkök'e 'Sarıkız', 'Ayışığı', 'Yakamoz' ve 'Eldiven' isimli darbe planlarından bilgisinin olup olmadığı da soruluyor. Özkök, 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' kod isimli darbe planlarından 2004 yılı bahar ayları içerisinde haberinin olduğunu anlatıyor. Özkök, bu bilgilerin kendisine bir slayt sunumu şeklinde geldiğini, geldiği zamanın da söylentilerin azaldığı zamanlar olduğunu ifade ediyor. Darbe planlarından haberdar olduktan sonra iddiaları dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'a sorduğunu aktarıyor: "Özellikle 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' olarak isimlendirilen darbe planları yapıldığı yönünde gelen duyum üzerine Şener Eruygur'a Genelkurmay makamında olduğu bir sırada böyle bir plan ve çalışma olup olmadığını sordum. Eruygur, böyle bir çalışma olmadığını söyledi. Kendisini uyardım."
Zaman