Genelkurmay'dan savcıya talimat:
Baransu'ya caydırıcı işlem yapın!
Emine Dolmacı'nın haberi:
'Kafes Eylem Planı'nı haber yapan ve bu sebeple tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen Taraf muhabiri Mehmet Baransu için Genelkurmay Başkanlığı'nın devreye girdiği ortaya çıktı.
Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu tarafından Adalet Bakanlığı'na gönderilen yazıda savcıların Baransu hakkında yapacakları işlemin niteliği açıkça belirtiliyor. Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşan yazıda, "Soruşturmanın gizliliği ilkesine, bu bağlamda özellikle masumiyet karinesine saygı gösterilmesi hukuki bir zorunluluktur. Bunların ihlal edilmesi durumunda sorumlular (ilgili basın kuruluşları, bilgi ve belge sızdıran kamu görevlileri gibi) hakkında yeterli, etkili ve caydırıcı işlem yapılması gerekmektedir." ifadeleri yer alıyor.
Ergenekon davasını haber yapan, köşesine taşıyan veya kitaplaştıran gazetecilere bugüne kadar 3 bin civarında dava açıldı. Bu davaların büyük bir bölümü Türk Ceza Kanunu'nda 'gizliliğin ihlali'ni düzenleyen 285. madde ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçunu düzenleyen 288. maddelerinden açıldı. Gazeteciler adil yargılamayı etkilemekle suçlanırken, bu yöndeki asıl baskının Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldiği anlaşıldı. Geçtiğimiz hafta içinde tutuklanma talebiyle gözaltına alınan ve hakim karşısına çıkarılan Mehmet Baransu'nun sorgulanmasının arkasında Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin yaptığı bir suç duyurusunun bulunduğu ortaya çıktı. 20 Kasım 2009 tarihinde Hıfzı Çubuklu imzasıyla Adalet Bakanlığı'na gönderilen suç duyurusunda, Mehmet Baransu hakkında işlem yapılması isteniyor. Adalet Bakanlığı'na gönderilen dilekçe bakanlık adına Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Akkaya aracılığıyla Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmiş ve Mehmet Baransu'nun dosyasına konulmuş.
Zaman
