Gediz'in su kalitesinde iyileşme

Gediz'in su kalitesinde iyileşme

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Yapılan çalışmalar neticesinde Gediz'in su kalitesinde önemli ölçüde iyileşme sağladık.

Gediz Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yapılan çalışmalar ile Gediz Nehri'nin su kalitesinde önemli oranda iyileşme sağlandığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz Nehri'ndeki kirliliği önlemek maksadıyla Mayıs 2008'de hayata geçirilen ve Aralık 2013'te güncellemesi yapılan Gediz Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

Eroğlu, "Gerek Bakanlığımız gerekse ilgili kurum ve kuruluşların sorumlu oldukları çalışmaları ben de çok yakından takip ediyorum. Yapılan çalışmalar neticesinde Gediz'in su kalitesinde önemli ölçüde iyileşme sağladık" ifadesini kullandı.

- "Belediyelere 12 milyon liralık hibe verildi"

Eylem planının 7 ana başlıktan oluştuğunu vurgulayan Eroğlu, bu başlıkları Evsel Atıksuların Kontrolü, Endüstriyel Atıksuların Kontrolü, Katı ve Tehlikeli Atık Kontrolü, Dere Yatağının Temizlenmesi ve Islahı, Ağaçlandırma Erozyon Kontrolü, Zirai Kaynaklı Kirliliğin Kontrolü ve Nehir Su Kalitesinin İzlenmesi'nin oluşturduğunu kaydetti.

Eroğlu, Gediz Havzası'nın kendileri açısından önemli olduğunu ve bu önem gereği çalışmalarını titizlikle yürüttüklerine işaret etti.

Eylem planı doğrultusunda yerel yönetimlerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Eroğlu, 2007-2011 arasında evsel atık su arıtma tesislerini inşa etmeleri ve katı atıklarını düzenli bir şekilde bertarafını sağlamaları için belediyelere 12 milyon liralık hibe verdiklerine, ayrıca proje ölçeğinde destek sağladıklarına dikkati çekti.

- Kirlilik parametrelerinde azalmalar meydana geldi

Yapılan çalışmalarla nehirdeki su kalitesinde 2007 yılına göre iyileşmeler olduğunu belirten Eroğlu, çözünmüş oksijen konsantrasyonu artarken kirlilik parametrelerinde azalmalar meydana geldiğini bildirdi.

Gediz Havzası'nda 13 organize sanayi bölgesi (OSB) bulunduğunu aktaran Eroğlu, "Bu OSB'lerin 11'in de Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) bulunuyor. Geriye kalan 2 OSB'den Akhisar OSB AAT inşaat, Turgutlu OSB AAT proje safhasında yer alıyor. Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen yer üstü ve yer altı sularının tehlikeli maddelerden korunması için detay proje çalışmaları ise devam ediyor" bilgisini paylaştı.

- Gediz Havzası'nda 295 taşkın koruma projesi geliştirildi

Bakan Eroğlu, Gediz Havzası sınırları içerisinde yer alan muhtelif büyüklükteki akarsu ve derelerden kaynaklanan taşkın zararlarını da önlemeye yönelik çalışma yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede DSİ Genel Müdürlüğünce 295 adet taşkın koruma projesi geliştirildi. Projelerden 190 adedinin inşaatı tamamlanarak işletmeye alındı. Yapılan bu tesislerle 1 il merkezi, 28 ilçe, 8 belde, 123 köy ve yaklaşık 1 milyon dekar tarım arazisi taşkın zararlarından korundu. Ayrıca, planlaması tamamlanmış diğer taşkın koruma projelerinin uygulanması ile 15 adet ilçe, 40 adet belde ve 120 adet köyde taşkın zararlarından korunacak."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.