Geceye hazırlık

Ramazanda ne yapılır, nelere dikkat edilir, neden kaçılınır, onda unutulacak şeyler nelerdir, unutulmaması gereken şeyler nelerdir? Uzayan sorular…

Ramazan aynıdır fakat herkes de farklı yansımalar yapar; güneşin her eve farklı açılarda doğması gibi o da farklı dirilişler, doğumlar, başlangıçlar bırakır kişide.

Çarşılara ilk yansıması pidedir, hurmadır, öncesinde alış veriştir, ev temizlenir, hazırlıklar tamamlanır. Ona ne kadar hürmet ihtimam o kadar feyzi bereketinden istifadeye yakınlaştırılır. Bir nevi itikâf, bir nevi ihramdır onu yaşamak.

Biri “Ramazan zamanın ihramıdır” demekle ne güzel söylemiş. Güzellikten olabildiğince çok güzellik devşirebilmek için çarşı, ev hazırlığı gibi iç evi onarmak, temizlemekle manen de hazır hale gelmeli değil mi?

Ebediyette sümbül verecek bir ömrün çekirdeği var onda; toprağı hazırlamak öncesinde başlar; Recep ve Şaban ayları arınma ve yıkanma başlangıcı. Kulluk zirvesi tavaf, Arafat Hac…

Bu zincirin her yıl tekrarı kısa ömrü bereketlendirir, manen çok eder. Zihni, gönlü, aklı, latifeleri bu yöne kaydıranlar için kaçırılmayacak fırsatlar, kaçıranlar için telafisi mümkün olmayan ancak bir daha ramazan yaşamakla telafi edilir!

Kur’an bu ayda indirildiğine göre en çok yapılacakların başında Kur’an okumak, mukabele takibi yapmak; Olabildiğince anlamı ile buluşmak hayata taşımak; ramazan sonrası bu hasleti sürdürmek… Kesretin kalpleri delik deşik ettiği çağda başka nasıl nefes alınır, şifa solunulur, hikmet devşirilir? Kur’an’la meşguliyeti çoğaltmak çok noksanlıklarımız azaltacağı aşikâr.

Manasınca yaşanan Ramazan geçmiş günahları temizliyor; bu ne büyük nimet, ne büyük rahmet ve mağfiret ve de kurtuluş; Eline, diline, gözüne, sözüne, kulağına sahip olanlar ve onları nimeti veren istikametinde kullananlar için… Oruç sadece aç kalmak değil!

Kendi derinliklerine inmek; kötü hasletleri çıkarmak onları iyi hasletlere dönüştürmek; kalbi tasfiye, nefsi tezkiye etmek; bütün dünyaya sahip olmaktan daha önemli zira dünya geçici ve fani... Gerçek olan asıl yurdu kazanmak için buradayız; ramazan fırsat günleri içinden geçiyoruz.

Dünyalılar hep kampanya yapıyor ya! Şöyle indirim böyle taksit; şu bizden, bu bizden! Yanında hediyeler! Ne çabuk da kanıyor, taksitlere bölünüyoruz.

Akşamüstü fırın önlerinde pide kuyruğu!

Ramazanda dünyalıların yaptığı kampanyalarla kıyaslanmayacak kadar yüksek kazanç var. İçinden geçtiğimiz günlerin farkında mıyız; Kadir gecesine idrak etmeye hazır mıyız?   

Evet, nefes alıp verdiğimiz müddetçe nefis bizimle beraber; bize düşen Rahman ü Rahim’in havl ve kuvveti ile onu dizginlemek, binek yapmak; hakikat burcuna çıkmak vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.