Gazze'nin nüfusu artıyor

Gazze'nin nüfusu artıyor

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin nüfusu, kötü insani ve ekonomik şartların gölgesinde her geçen gün artmaya devam ediyor.

Filistin Çalışma ve İskan Bakan Yardımcısı Naci Serhan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'de barınma sorunu ve yüzölçümüne rağmen nüfusun artış gösterdiğini belirtti.

Bölgede büyük ölçüde konut eksikliği olduğuna dikkati çeken Serhan, "Abluka ve savaşlar nedeniyle bölgede yaklaşık 70 bin konut eksiği var. Abluka ve fakirlik bölgenin geleceğini daha da karmaşık hale getiriyor" dedi.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muin Receb de bölge nüfusunda her geçen gün büyük artış yaşandığını dile getirdi.

Receb, "Gazze Şeridi birkaç yıl sonra büyük bir krizin eşiğine gelecek. Bu sadece barınmayla alakalı değil. Asgari gereksinimlerinden yoksun bırakılan bölge su, ulaşım sıkıntısı ve artan nüfusa oranla sınırlı alan sorunu yaşayacak" diye konuştu.

Bölgedeki nüfus artışını sağlık açısından değerlendiren Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra ise şunları söyledi:

"Nüfusu yaklaşık 2 milyona ulaşan Gazze Şeridi'nde sadece 13 devlet hastanesi ve 54 sağlık merkezi hizmet veriyor. Bu hastane ve merkezlerin çoğunda maalesef tıbbi araç-gereç eksiği yaşanıyor. Ayrıca bölgede ilaç sıkıntısı da var. Abluka, hastane yapımı ve sağlık projelerinin önünde bir engel olarak duruyor."

Gazze'deki İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil İşler Genel Müdürlüğünden ocak ayı başında yapılan açıklamada, 360 kilometrekarelik küçük bir yüzölçümüne sahip Gazze Şeridi'ndeki nüfusun 1 milyon 957 bine ulaştığı, nüfusun yüzde 50,66'sının erkek, yüzde 49,34'ünün de kadın olduğu belirtildi.

İstatistikler, dünyanın en fazla nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerinden biri olan Gazze Şeridi'nde 2015 yılında 53 bin 729 bebek doğduğunu ortaya koyarken, nüfus artış yoğunluğu göz önüne alındığında gelecek yılın ekim ayında bölgedeki nüfusun 2 milyona ulaşması bekleniyor. Filistin Merkezi İstatistik Kurumu raporuna göre de Gazze Şeridi'nde kilometrekareye 4 bin 661 kişi düşüyor.

Dünya Bankası tarafından 22 Mayıs'ta yayımlanan raporda, Gazze'nin dünyada işsizlik oranının en yüksek yaşandığı yer olduğu, toplumunun yüzde 80'inin bir şekilde sosyal yardım aldığı, yüzde 40'ının ise yoksulluk sınırının atında yaşadığı belirtilmişti.

Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmesinin ardından Gazze'yi "düşman toprakları" olarak ilan eden İsrail, Haziran 2007'de Gazze'nin "dünya ile bağlantısını kurduğu" 4 sınır kapısını kapatmıştı. 7 yıldan bu yana devam eden ambargonun yanı sıra 3 Temmuz'daki askeri darbenin ardından Mısır yönetiminin de Refah Sınır Kapısı'nı kapatması ve tünelleri yıkması sebebiyle Gazze'deki Filistinliler, ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.

İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye geçen yıl 7 Temmuz'da başlattığı, 51 gün süren saldırılarda da 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.