Gazzeli kadınlardan BM'yi protesto

Gazzeli kadınlardan BM'yi protesto

UNRWA'nın Filistinli mültecilere yönelik yardımlarını azaltmasına yönelik tepkiler sürüyor. Gazzeli kadınlar, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) "yardımlarını azaltması" kararını protesto etti.

Gazzeli kadınlar, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) "yardımlarını azaltması" kararını protesto etti.

UNRWA'nın Gazze'deki merkezi önünde düzenlediği gösteriye katılan onlarca kadın, karara tepki göstererek, "Çocuklarımızın geleceği ne olacak", "Meşru haklarımızı istiyoruz", "Yardımların azaltılması ablukayı büyütür" yazılı dövizler taşıdı.

Hamas Kadın Kolları Sorumlusu Reca el-Halebi, burada yaptığı konuşmada, "Bugün, UNRWA'ya Filistinli mültecilere yönelik hak ihlallerine yeter demeye geldik" dedi.

Mültecilerin de onurlu bir yaşam hakkının olduğunu vurgulayan Halebi, bunun için UNRWA'nın sorumluluklarına bağlı kalması gerektiğini ve bu kurumun "BM kararları, uluslararası anlaşmalar ve kanunlarla aykırı davranmayı" bırakmasını talep etti.

UNRWA'nın faaliyet gösterdiği Gazze, Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve Ürdün'de "iş sağlama çalışmalarını" askıya alma ve yardımları azaltma kararı aldığına dair basında haberler yer almış, Ajans'tan ise bu iddialara yönelik net bir açıklama yapılmamıştı.

UNRWA'dan bir süre önce yapılan açıklamada ise ajansın bütçe açığının 101 milyon dolara ulaştığı ve bu durumun Ortadoğu'daki okullarının yeni eğitim ve öğretim yılına başlamasında gecikmeye neden olabileceği ifade edilmişti.

BM verilerine göre, sayıları yaklaşık 5 milyon olan Filistinli mültecilerin 2 milyon 100 bini Ürdün'de, 1 milyon 300 bini Gazze'de, 914 bini Batı Şeria'da, 500 bini Suriye'de, 447 bini ise Lübnan'da yaşıyor.
Filistin İstatistik Merkezi'nin verilerine göre ise Filistinli mülteci sayısı 5 milyon 900 bin. Bu mülteciler Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Şeria'da 19 ve Gazze'deki 8 mülteci kampında bulunuyor. 1949 yılında kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim, rehabilitasyon ve koruma alanlarında destek veriyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.