Gazze'de UNRWA protestoları sürüyor

Gazze'de UNRWA protestoları sürüyor

UNRWA'nın Filistinli Mültecilere yönelik yardımlarını azaltmasına karşı düzenlenen protestolar sürüyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) Filistinli mültecilere yönelik yardımları azaltması, düzenlenen gösteriyle protesto edildi.

 Gazze'deki UNRWA merkezi önünde toplanan Filistinliler, kendilerine yapılan yardımların azaltılmasına tepki gösterdi. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) düzenlediği gösteride, "Ajans, mültecilere sistematik savaş açtı" ve "Yardımların azaltılmasına hayır" gibi dövizler taşındı.
 
FHKC Siyasi Büro Üyesi Cemil Mezher, gösteride yaptığı konuşmada, "Buraya UNRWA'nın yüzüne Filistinli mültecilere yönelik yardımların azaltılmasını öngören herhangi bir kararı kabul etmediğimizi haykırmaya geldik. Yardımların kısıtlanması krizi siyasidir. Ve bu yardımların azaltılmasında mali krizden daha büyük bir gerekçedir" dedi.
 
Uluslararası kararlara göre Filistinli mültecilerin durumundan tamamen UNRWA'nın sorumlu olduğunu ifade eden Mezher, "UNRWA'nın temel görevi işgal bitene kadar onurlu hayatın gerekliliklerini sağlamaktır. Yeni eğitim öğretim yılının gecikmesi yönünde alınacak herhangi bir karar kabul edilemez" diye konuştu.
 
Son günlerde, UNRWA'nın faaliyet gösterdiği Gazze, Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve Ürdün'de iş sağlama çalışmalarını askıya alma kararı verdiğine dair basında haberler yer almıştı. UNRWA'dan söz konusu iddialara yönelik henüz bir açıklama yapılmadı.
 
UNRWA'dan bir süre önce yapılan yazılı açıklamada, "UNRWA'nın bütçe açığı 101 milyon dolara ulaştı. Bu Ortadoğu'daki okullarımızın yeni eğitim ve öğretim yılına başlamasında gecikmeye neden olabilir" ifadelerine yer verilmişti.
 
BM verilerine göre, sayıları yaklaşık 5 milyon olan Filistinli mültecilerin 2 milyon 100 bini Ürdün'de, 1 milyon 300 bini Gazze'de, 914 bini Batı Şeria'da, 500 bini Suriye'de, 447 bini ise Lübnan'da yaşıyor.
 
Filistin İstatistik Merkezi'nin verilerine göre Filistinli mülteci sayısı 5 milyon 900 bin. Filistinliler, Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Şeria'da 19 ve Gazze'deki 8 mülteci kampında bulunuyor. 1949 yılında kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim, rehabilitasyon ve koruma alanlarında destek veriyor.
 
(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.