Gazze’de sanat da abluka altında

Gazze’de sanat da abluka altında

Gazze’de Filistin kültürel mirasının tanıtıldığı merkez, abluka dolayısıyla ilgilileri tarafından ziyaret edilemiyor.

Kültürel miras etkileniyor

İsrail, Hamas’ın 2006 yılındaki seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze’ye abluka uygulamaya başlamış, gıda ve inşaat malzemeleri girişine kısıtlama getirmişti. İsrail’in, Gazze’ye yönelik ablukası uluslar arası tepkilere rağmen 9 yıldır aralıksız devam ediyor ve ülkedeki kültürel mirası da etkiliyor.

İsrail’in 9 yıldır uyguladığı ablukadan önce yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçisi bulunan Gazze El Sanatları Merkezi geleneksel ürünlerin yapımıyla geçimini sağlayan ailelerin de ekmek kapısı olmaktan çıkmış durumda. Merkez abluka dolayısıyla ziyarete kapatıldı. 

Merkezin, bakır, nakış, kilim ve ahşap oymacılık ürünlerinin ayrı ayrı yer aldığı 4 odadan oluştuğunu söyleyen Müdür Nihad Şegelih, “Önceden yoğun bir ziyaretçi akını vardı. Ancak ablukadan sonra bu ziyaretler yok denecek kadar azaldı” dedi. Merkezin 1998 yılında Filistin el sanatlarını, tarihini ve kültürünü korumak amacıyla kurulduğunu ifade eden Şegelih, ziyaretçi sayısını etkileyen zor ekonomik ve hayat şartlarına rağmen merkezi ve Filistin kimliğini ayakta tutmaya çalıştıklarını söyledi.

“Ziyaretçiler kapıda sıra beklerdi…”

Bakır işlemelerin bulunduğu odada çalışan 60 yaşındaki Cuma Zeim de ziyaretçilerin önceden kapının önünde sıra beklediğini ancak Gazze’deki zor hayat şartları, İsrail saldırıları ve Filistinli grupların anlaşmazlıkları dolayısıyla merkezin uğrak bir yer olmaktan çıktığını belirtti.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.