Gazze'de 'sahte para' vakaları

Gazze'de 'sahte para' vakaları

Gazzeli Savcı Vekili Abdu, "Sadece 2013 yılında sahte 48,9 bin dolar ve 64,5 bin dolar değerinde de şekel tespit edildi" dedi.

Filistinliler, 1948 yılından bu yana resmi paraları olmadığı için alışverişlerinde İsrail şekeli, Ürdün dinarı ve dolar kullanıyor ancak son yıllarda giderek yaygınlaşan sahte paralar özellikle Gazzelilerin sıkıntı yaşamasına sebep oluyor.

Gazzeli Savcı Vekili Sait Abdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılında 63, 2015 yılında 51 sahte para mağduriyeti olayının kayıtlara geçtiğini belirterek, "Sadece 2013 yılında sahte 48,9 bin dolar ve 64,5 bin dolar değerinde de şekel tespit edildi" dedi.
 
Sahte paraların tedavülünün organize bir şekilde yapılmadığı takdirde bireysel suç olarak kabul edildiğini ifade eden Abdu, son 4 yılda piyasada dolaşıma sokulan sahte paraların Gazze ekonomisini derinden etkilediğini dile getirdi.
 
Filistin İçişleri Bakanlığına bağlı Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçları Birim Başkanı Ahmet Kelh de Gazze'de yaygınlaşan dolandırıcılık ve sahtecilik suçlarının organize şebekeler tarafından gerçekleştirilmediğini, bu konunun Gazze'deki ekonomik sıkıntılar göz önüne alınarak incelenmesi gerektiğini ifade etti.
 
Sahte para suçunun daha çok şahsi alışverişlerde ortaya çıktığını aktaran Kelh, şunları söyledi:
 
"Gazze'de sahte paraların artışı yeni nesil para basma makinelerine erişimle mümkün oldu. Birebir kopyalanan paralar piyasada daha çok görülmeye başladı. Bunlar şahsi eğilimlerle gerçekleşiyor."
 
Sahte para kurbanlarından Ahmet Salim ise inşaat işçiliğinden kazandığı parayla evinin ihtiyaçlarını almak üzere markete gittiğini ve burada kendisindeki paraların sahte olduğunun anlaşıldığını söyledi. Salim, "Sahte para olayından sonra aynı hataya bir daha düşmemek için paraları kontrol ettirmeden almıyorum" dedi.
 
İsrail ablukası nedeniyle 100 şekelin (28 dolar) Gazze'de yaşayan biri için çok kıymetli olduğunu ifade eden Salim, bu parayla evinin aylık temel giderlerini karşılamaya çalıştığını dile getirdi.
 
Dünya Bankası tarafından geçtiğimiz yıl yayımlanan raporda, Gazze'nin dünyada işsizlik oranının en yüksek görüldüğü yer olduğu açıklanmıştı. Raporda, Gazze ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğuna işaret edilerek, "1,8 milyonluk Gazze nüfusunun yüzde 43'ü işsiz ve bu dünyadaki en yüksek oran. Genç işsizlik oranı da geçen yılın sonunda yaklaşık yüzde 60'a ulaştı" denilmişti.
 
Öte yandan uluslararası kurumların yayımladığı raporlara göre, Gazze halkının yüzde 80'i fakirlik sınırında yaşıyor.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.