Gazze'de "Refah Sınır Kapısı krizi

Gazze'de "Refah Sınır Kapısı krizi

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Refah Sınır Kapısı krizinin çözümü için girişim başlattıklarını açıkladı.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Gazze'nin dış dünyayla bağlantısını sağladığı tek nokta olan Refah Sınır Kapısı krizinin çözümü için girişim başlattıklarını açıkladı.

 Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) ikinci büyük grubu olan FHKC'den yapılan yazılı açıklamada, söz konusu girişimin, İslami, ulusal farklı görüşteki gruplarla yapılan diyaloğun bir ürünü olduğu belirtildi. Açıklamada, detaylarına yer verilmeksizin çözüm önerisi niteliğindeki girişimin, Hamas, Fetih, Filistin yönetimi ve Mısır resmi makamlarına sunulacağı ifade edildi.
 
Öte yandan FHKC Siyasi Büro Üyesi Cemil Mezher, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Girişim, Uzlaşı Hükümeti'nin Refah Sınır Kapısı'ndan sorumlu taraf olmasını ve Hamas başta olmak üzere tüm grupların, ulusal kimliğe sahip bir kişinin, kapının idaresinden sorumlu olması konusunda görüş birliğine varmasını içeriyor" dedi.
 
Mezher, Gazze'deki insani krizin sona ermesini ümit ettiklerini dile getirerek, birkaç gün içinde Filistinli gruplarla görüşmelere başlayacaklarını aktardı.
 
Hamas liderlerinden Mahmud ez-Zehhar da daha önce yaptığı açıklamada, Gazze'deki insani krizin çözümü için Refah Sınır Kapısı'nın idaresi konusunda, ulusal ve onur sahibi taraflarla diyalog kurmaya hazır olduklarını kaydetmişti.
 
Mısır yönetimi, 3 Temmuz'daki askeri darbeden bu yana, İsrail'in ablukası nedeniyle Gazze'nin dünyayla tek bağlantı noktası durumundaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca bir kaç kez kısa süreliğine açılıyor.
 
Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.
 
AA
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.