Gazze'de 4 bin hasta sınır kapısının açılmasını bekliyor

Gazze'de 4 bin hasta sınır kapısının açılmasını bekliyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Mısır yönetiminden yurtdışında tedavi olması gereken hastaların geçişini kolaylaştırmak için Refah Sınır Kapısı'nı açmasını istedi.

Refah Sınır Kapısı önünde düzenlenen eylemde konuşan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Tedavi için acilen yurtdışına çıkması gereken hastaların sayısı 4 bine ulaştı" dedi.

Refah Sınır Kapısı'nın kapalı olmasının ve yaklaşık 9 yıldır süren ablukanın sağlık sektörünü olumsuz etkilediğini ifade eden Kudra, "İlaç sıkıntısı yaşıyoruz. Böbrek, kan, tümör ve kronik hastalıklar için ayrılan yüzde 30'luk stok tükendi. Hastalarımızı tedavi görmeleri veya Gazze'de yapılamayan ameliyatlar için Gazze'den Mısır'a gönderiyoruz. Ancak şu anda Refah Sınır Kapısı'ndan çıkabilecekleri yönünde ümidimiz yok" şeklinde konuştu.

Hastaların İsrail-Gazze arasındaki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'ndan geçişlerde büyük sıkıntı yaşadığını ifade eden Kudra, "İşgalci İsrail tarafından hastalara yönelik üzücü uygulamalar nedeniyle çok az kişinin bu kapıyı kullandığını" söyledi.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz'daki askeri darbeden bu yana, İsrail'in ablukası nedeniyle Gazze'nin dünyayla tek bağlantı noktası durumundaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.
 
 Dünya Bülteni 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.