Gazze savaşının birinci yılında 100 bin evsiz

Gazze savaşının birinci yılında 100 bin evsiz

Gazze'deki İsrail saldırısının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala 100 bin kişi evsiz bir şekilde yaşıyor. İsrail ise yaptığı katliamı meşrulaştırmak için çaba harcıyor.

İsrail'in 500'ü çocuk 2 bin 251 Filistinliyi katlettiği Gazze saldırıları birinci yıl dönümünde. Yıllardır abluka altında olan Gazze'nin dünyaya açılan pencereleri olarak bilinen tünellere yönelik olarak başlatıldığı iddia edilen saldırıların üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Gazze hala ilk günkü gibi harabe bir şekilde duduruyor. 100 bine yakın insan hala evsiz bir şekilde kendisine uzanacak elleri bekliyor. 

Öte yandan saldırılardan sonra uluslararası kamuoyundan ciddi hiçbir tepki almayan İsrail yönetimi, hala katliamları meşru gören, savunan açıklamalarda bulunuyor. İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, dün yaptığı açıklamada saldırıların çok adil olduğunu savundu. İsrail Başbakanı Netanyahu da benzer açıklamalarda bulunarak yapılan katliamı meşrulaştırmaya çalıştı. 

Filistin topraklarında yaklaşık 70 yıldır işgalci olarak bulunan İsrail, hemen hemen her yıl yeni bir katliama imza atıyor. Son 6 yıl içerisindeki 3. ve en şiddetli savaşı yaşayan Gazzeliler halen saldırıların yarasını sarmaya çalışıyor.

İsrail'in 7 Temmuz 2014 tarihinde Gazze'ye başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda ayrıca 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. 

BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kaldı. İsrail tarafında ise 66 asker, 4 sivil ve bir yabancı uyruklu işçi olmak üzere 71 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir BM raporuna göre 1.8 milyon kişinin yaşadığı Gazze şeridinde saldırılar 100 binden fazla Gazzeliyi evsiz bıraktı. 

8 Temmuzdan 26 Ağustos'a kadar devam eden, hava, kara ve deniz saldırılarının yıl dönümünde Hamas, bugün anma törenleri düzenleyecek.

İSRAİL HALA KATLİAMI SAVUNUYOR

67'si asker 73 İsraillinin öldüğü savaşa dair İsrail de Pazartesi günü bir tören düzenlemişti. Burada konuşan Başbakan Benyamin Netanyahu, "İsrail'in tüm düşmanlarına, Hamas'a, Hizbullah'a, İran'a ve IŞİD'e sesleniyorum. İnsanlarımıza saldırmaya çalışanlar bunun bedelini kanla ödeyecekler" diyerek tehditler savurmuştu. 

Batı Kudüs'teki törende konuşan Rivlin, Gazze saldırılarına ilişkin, "Vatandaşlarını koruması istenen egemen bir devletin gerçekleştirdiği adil ve ahlaki bir operasyondu" dedi.

İsrail 2007 yılından beri abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne geçen yaz düzenlenen askeri saldırıyı savunan Rivlin, "Operasyona giden süreçte ülkemizin güney sakinlerinin üzerine onlarca roket atıldı. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve erkekler şok dalgalarına maruz kaldı" ifadelerini kullandı.

Rivlin, "Gazze saldırılarında ölen İsrail askerleri Oran Şaul ve Hadar Goldin'in ülkelerine dönmeden, İsrail devletinin görevinin tamamlanmış olmayacağını" belirtti.

dunyabulteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.