Gazze geçiş izinleriyle yeniden inşa ediliyor

Gazze geçiş izinleriyle yeniden inşa ediliyor

İsrail Gazze'ye bin 500 ton çimento taşıyan 38 tırın geçişine izin verildi. Geçiş izni ile birlikte Gazze Şeridi'ne yeniden inşası için inşaat malzemeleri taşıyan çimento yüklü tırlar Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan geçmeye başladı.

İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yeniden inşaat malzemelerinin girişine izin vermesinin ardından, Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan çimento yüklü tırların geçişi başladı.
 
Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı Müdürü Münir el-Galban, BM, Filistin yönetimi ve İsrail arasında varılan üçlü anlaşma uyarınca, İsrail yönetiminin bugün Gazze'ye bin 500 ton çimento taşıyan tırların girişine izin verdiğini söyledi.
 
Bu çerçevede bin 500 ton çimento taşıyan 38 tırın Gazze'ye girişinin başladığını belirten Galban, bu malzemelerin BM ile koordineli şekilde, İsrail'in saldırılarında evleri hasar görenler arasında paylaştırılacağını ifade etti.
 
İsrail, 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarının ardından yalnızca Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) ait, sınırlı miktarda malzemenin girişine izin vermişti. Daha sonra BM, İsrail ve Filistin arasında 8 Ekim'de yapılan anlaşma uyarınca, 14 Ekim'de de malzeme yüklü yaklaşık 75 kamyon Gazze'ye geçmişti. Kasım ayında ise  Gazze'ye bin ton çimento taşıyan 28 tırın girmesine izin verilmişti.
 
BM Genel Sekreteri'nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry Cuma günü yaptığı açıklamada, "BM'nin, İsrail ve Filistin'in uzlaşması sonucu gelecek haftadan itibaren 25 bin ev sahibinin inşaat gereçlerini almaya başlayacağını" kaydetmişti.
 
Gazze'nin yeniden inşası amacıyla Eylül'de varılan anlaşmada, bölgeye BM denetiminde inşaat malzemesi sokulması için İsrail, Filistin yönetimi ve BM arasında "üçlü mekanizma" kurulmuştu. Kurulan mekanizmayla Gazze'de hem özel hem de kamu sektörünün inşaat malzemesi alabilmesi hedefleniyor.
 
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da saldırıya başlamış, 26 Ağustos'ta varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda 9 bin yapı tamamen yıkılırken, binlerce bina ise zarar görmüştü.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.