Gaziantep Kalesi’nin tünelleri ziyarete açılmak için gün sayıyor

Gaziantep Kalesi’nin tünelleri ziyarete açılmak için gün sayıyor

Tarihi yapıları ve turistik mekanlarıyla göz dolduran kentin atmosferini daha görünür kılmak amacıyla Gaziantep’in tarihi kalesinde başlatılan tünel açma ve restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Gaziantep'in tarihi kalesinde başlatılan tünel açma ve restorasyon faaliyetlerini sürdüren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları ile Gaziantep Müze Müdürlüğü’nün çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Bu sene ziyarete açılması planlanan eşsiz mekânda vatandaşlar, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tünellerde zamana yolculuğa çıkacak.

Saha çalışmaları ve araştırmaların ardından arkeolog ile uzmanların yer aldığı ekip, toprak, taş, balcık ve çamuru özenle dışarı taşıyarak tünelin bir kısmını ortaya çıkardı. Aydınlatma sistemlerinin yapıldığı çalışma kapsamında, tünellerde alınan güvenlik, duvar destekleme tedbirleri ve statik önlemlerle çalışmalara devam ediliyor.

Kastel, bağlantı yolları, galeri, aydınlatma oyukları ve merdivenlerin bulunduğu tünellerin açılmasıyla "yerin altı da üstü de tarih" olarak anılan kentin turizmine katkı sağlaması amaçlanıyor.

Arkeolog ve çalışma sorumlusu Ali Korkmaz, tarihi kalenin kentin en eski yapılarından olduğunu ifade etti.

Birçok imparatorluk ve beyliğin kontrolüne geçen kalede onarımlarla değişimlerin yaşandığını dile getiren Korkmaz, “Kaledeki tünellerin Memlükler döneminde saldırı ve kuşatma riskine karşı kaçış ve ihtiyaç için yapıldığını düşünüyoruz. Tünellerde su ihtiyacının karşılanması amacıyla kalenin üstüyle bağlantılı kasteller yapılıyor. Tünellerin turizme kazandırılması amacıyla çalışmaları yaklaşık 8 aydır sürdürülüyor.” dedi.

“Bu yıl turizme kazandırılmasını planlıyoruz”

Tünellerin büyük bir bölümünün kapalı olduğuna dikkat çeken Kormaz, “Tüneller Kurtuluş Savaşı'nda kalenin kullanılmaması ve güvenlik nedeniyle doldurulmuştu ve kapatılmıştı. Çalışmalarla tünellerin yaklaşık 250 metrelik kısmı temizlenerek açıldı. Derinlik olarak ise yerin 15 metre civarı altına inmiş durumdayız. Tünellerin doğu yönünden devam ettiğini tespit ettik. Tünellerde gidebileceğimiz yere kadar gitmeyi düşünüyoruz. Herhangi bir risk teşkil etmedikçe açabildiğimiz kadar açıp güvenlik önlemlerimizi aldıktan sonra turizme kazandırılması önceliğimiz. Tünellerle ilgili projelerimiz hazırlanıyor. Koruma Kurulunun onayından sonra bu yıl turizme kazandırılmasını planlıyoruz.” diye konuştu.

3-4 kişinin rahatlıkla yürüyebildiği tünellerde birçok bağlantı yolları, bölme, galeri ve aydınlatma için hazırlanan oyukların bulunduğunu belirten Korkmaz, tünellerin yer altı turizmi açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.

“Gaziantep kendini tarihiyle, kültürüyle birçok konuda kanıtlamış bir şehir”

Korkmaz, “Ziyaretçilere aslında zamana yolculuk yaptırmayı hedefliyoruz. Orada Roma, Memlük ve Osmanlı izleri görülecek. Bunlar bizim için çok önemli. Gaziantep kendini tarihiyle, kültürüyle birçok konuda kanıtlamış bir şehir. Yer altı turizmi konusunda da Gaziantep bu konuda çok iddialı.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.