Gazi olayı mağdurları: Ergenekon bağlantısı araştırılsın
Gazi Mahallesi'nde 17 kişinin hayatını kaybettiği olayların 15. yıldönümünde ölenleri anmak ve olayları protesto etmek amacıyla binlerce kişi bir araya geldi.
12 Mart 1995'te bir kahvehanenin taranması ile tetiklenen olaylarda 17 kişi hayatını kaybetmişti. Polis yıldönümü sebebiyle sabah erken saatlerden itibaren Gazi Mahallesi'nin giriş ve çıkışlarında arama noktaları oluşturdu. İsmetpaşa Caddesi'nde toplanan yaklaşık 3 bin kişilik grup, saat 11.30 sularında yürüyüşe geçti. Aileler adına açıklama yapan Gazi olaylarında hayatını kaybeden Sezgin Engin'in babası Mahmut Engin, olaylardaki Ergenekon bağlantısının dikkat çekerek bugüne kadar soruşturmada herhangi bir sonuç alınamamasından yakındı. Açıklamanın ardından grup, Gazi Mahallesi Cemevi önünden geçerek mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün başlangıcında kortejin önünde yer almak isteyen yakınlarını kaybeden aileler ile Halk Cephesi adlı grup arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Farklı grupların oluşturduğu kortej, sloganlar atarak mezarlığa ulaştı. Barış ve Demokrasi Partisi üyeleri polisin güvenlik önlemi aldığı noktadan geçerken bölücü örgüt lehine slogan attı. Mezarlıkta yapılan anma töreninin ardından gruplar olaysız bir şekilde dağıldı.
23 kişinin hayatını kaybettiği Gazi olaylarının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen hâlâ yaşananlar sorgulanıyor. Gazi davasında yapılan yargılama sonucunda iki polis memuruna ceza verilmesi kimseyi tatmin etmedi. Danıştay cinayeti tetikçisi Osman Gürbüz'ün, "Olaylar başında Yeşil'in bulunduğu 10 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildi." ifadelerinden sonra şimdi soruşturmanın tekrar başlatılarak dava açılması isteniyor. Bu yöndeki taleplerini dile getiren İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, "Bu dava Ergenekon davası kapsamında tekrar açılmalıdır. Biz hâkimlere ve savcılara çağrıda bulunuyoruz. Eğer bunu yapmazlarsa görevlerini ihmal etmiş olurlar. Bu, vicdanları rahatlatacak bir adaletin tesis edilmesi için gereklidir." diyor.
Zaman
