Gazetecilikteki ilk haberim Nurcu elebaşlarıyla ilgiliydi

Gazetecilikteki ilk haberim Nurcu elebaşlarıyla ilgiliydi

Cumhuriyet gazetesi yazarı Özgen Acar, övgüyle anlattı!

Risale Haber-Haber Merkezi

Cumhuriyet gazetesi yazarı Özgen Acar, gazeteciliğe başlarken ilk haberinin Nurcularla ilgili olduğunu söyledi.

Hükümet-cemaat kavgasına dair yorumlarını yazan Acar, Bediüzzaman Sempozyumuna katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Multu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i de eleştirdi.

O dönem haberin yayınlanmasından sonra Nurcuların hakkında dava açtığını da hatırlatan Acar, Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün ortaya çıkardığı ve Risale Haber'de yayınlanan "Nurcuların il temsilcileri" haberine de göndermede bulundu:

"Cumhuriyet’te ilk imzalı haberim 5 Ağustos 1961’de, bir “polisiye” olayda tepede dört sütuna yayımlanmıştı. Haber, Ankara Emniyeti’nce gerçekleştirilen bir olayla ilgiliydi ve “Memleket çapında girişilen hareket. Nurcuların elebaşıları teker teker yakalanıyor” başlığını taşıyordu. İşin en ilginç yanı yakalanan Nurcular, hakkımda “neşren hakaret” gerekçesiyle dava açmışlardı. Davaya bakan üç yargıçlı “Toplu Basın Mahkemesi’nde” başkan, kimliğimi saptadıktan sonra ifademi bile almadan “aklama” kararını açıklayıp davacılara dönmüş, “Bir daha karşıma gelirseniz sizi içeri atarım” diyerek salondan çıkartmıştı.

"Acaba o tarihte HAM (Hüseyin Avni Multu), Ankara Valisi olsaydı Emniyet’in bu uygulamasına izin verir miydi? Diyebilirsiniz ki sözünü ettiğin yıl 1961… 27 Mayıs devriminin ardından… Tabii o gün ihtilal yönetiminde bu uygulama doğaldı…”

"Arşivi biraz eşelediğimizde Nur cemaatinin yayın organı “Risale Haber”, 1950 seçimini kazandıktan sonra ilk iş olarak ezanı Arapça okutturan Adnan Menderes’in 30 Kasım 1951’de Emniyet İstihbaratı’na Said Nursi’yi fişlettiğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum