Gayrimenkulde 2015 yılı rekorla kapatılacak

Gayrimenkulde 2015 yılı rekorla kapatılacak

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, sektörün 2015 yılını 1 milyon 250 bin konut satış rakamını aşarak rekorla kapatacağını belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Demir, gayrimenkul sektörüne yönelik değerlendirmesinde, 2015 yılının yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bir önceki yılın satış rekorunun kırılacağı bir yıl olduğunu kaydetti.

Sektörün 2015 yılını 1 milyon 250 bin konut satış rakamını aşarak kapatacağı öngörüsünde bulunan Demir, 2016 yılının ise umut yılı olacağını dile getirdi.

Demir, 2015 yılına büyük bir beklenti ile girdiklerini anımsatarak, "Yıl içerisinde iki seçim yaşanması açıkçası beklemediğimiz bir durum oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Ancak yıl sonunda yakalanan siyasi istikrar ile 2016 senesine dair beklentilerinin arttığını vurgulayan Demir, 2015 yılının rekorla kapatılacağının artık bir gerçek olduğunu, üstelik sektör olarak bunu durgun kabul edilen bir yılda başarmış olmanın ayrıca takdir edilmesi gereken bir konu olduğunun altını çizdi.

Demir İnşaat olarak siyasi belirsizliklerin gölgesinde kalan 2015'te var olan projelerini devam ettirmenin yanı sıra kentsel dönüşüm projeleri de geliştirmek üzere çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Demir, 2016 yılında yeni projelerini bir bir hayata geçirip atak yapmayı planladıklarını anlattı.

"Yabancıya satış yapan şirketlerin desteklenmesi gerek"

Hamit Demir, Ortadoğu coğrafyasından istikrarlı, demokratik ve barış ikliminin hakim olduğu tek ülke olarak yabancı yatırımcıların ilgisini çeken ve bir cazibe merkezi olan Türkiye'nin 2012 yılında çıkarılan Mütekabiliyet Yasası ile yabancıya gayrimenkul satışı konusunda elinin çok güçlendiğini hatırlattı.

Kurumsal ve bireysel yabancı yatırımcı sayısının gelecek dönemde daha da artmasını beklediklerini aktaran Demir, diğer yandan yasanın güçlendirilmesinin ayrıca sektör olarak talepleri olduğunu dile getirdi.

Yabancıya satışın bir ihracat olduğuna inandıklarını vurgulayan Demir, ülkeye buradan çok ciddi miktarda döviz girişi olduğuna işaret etti.

 Bunun daha da artırılması ve sektörün bu konudaki hareket alanının genişletilmesi için bir dizi düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Demir, özellikle yurt dışı tanıtımların yapılması konusunda yabancıya satış yapan şirketlerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Türk insanının hayat kalitesinin yükselmesi ile depreme dayanıklı konut talebinin sektörün büyümesini sağladığına dikkati çeken Demir'in açıklamada şu görüşlerine de yer verildi:

"Bu bağlamda kentsel dönüşümün hızlandırılması için de birtakım düzenlemeler yapılması gerek. Kentsel dönüşüm çürük yapı stoğunun yenilenmesi için bir fırsattır. Çürük yapı stoğunun 6,5 milyon olduğu ülkemizde depreme karşı önlem almak için bu yapıların bir an evvel yenilenmesi gerekiyor fakat kentsel dönüşüm konusunda sahada işler sanıldığının aksine çok yavaş ilerliyor. Yasanın çıktığı günden 2013 yılına kadar çalışmalar düzenli yürüyordu ama son yıllarda çalışmaların önü tıkanmaya başladı. Dönüşümün önünü tıkayan hem bürokratik, hem de yasal engeller var. Önerimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kentsel dönüşüm alanında çalışacak bir bakan yardımcılığı oluşturulmasıdır. Böyle bir makam çalışmaların hem düzenli, hem de hızlı ilerlemesi için gerekli."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.