Gana'dan Mültecilere yeşil ışık

Gana'dan Mültecilere yeşil ışık

Suriyeli mülteci sorununa ilişkin açıklama Gana'dan geldi. Gana Dışişleri Bakanlığı Guantanamo'dan bırakılan 2 Yemenliyi ülkelerine kabul ettiklerine ilişkin açıklamada, Suriyeli mültecilere kapılarını açabileceklerini duyurdu.

Geride kalan 5 yıl içinde savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyeli mülteci sayısı 4 milyonu aşmıştı. 7,5 milyon insanı da ülke içinde yer değiştirmeye zorlayan savaştan kaçanların, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin geçen yılın Ekim ayında açıkladığı rakama göre, 2 milyon 72 bini Türkiye'ye, 1 milyon 78 bini Lübnan'a, 628 bini aşkın mülteci de Ürdün'e sığınmıştı. Mültecilerin yarıdan fazlası da çocuktu.

Ege'yi ve Akdeniz'i aşarak Avrupa'ya gitmeye çalışan mülteciler Batı'yı alarme etmiş ve AB'nin birliğini bile sarsar hale gelmişti. Türkiye ile masaya oturan ve 3 milyar dolar yardım taahhüt eden AB, buna paralel de sınır tedbirlerini artırarak mültecilere adeta duvar ördü.

Öte yandan, Türkiye'nin AB ile vardığı mültecilere ilişkin anlaşmanın ardından mültecilere yönelik uygulamada farklılıklar başgösterdi. 3 milyar Euro mali yardım, Türkiye'ye vize kolaylıkları ve üyelik müzakerelerine tekrar hız verilmesini içerdiği ifade edilen anlaşmada, bunlara karşılık Türkiye sığınmacıların Avrupa'ya geçişine engel olacağı belirtildi. Bu Türkiye'de ve Batı'da "Türkiye'ye rüşvet" eleştirilerine konu oldu.
Uluslararası Af Örgütü de "Avrupa'nın bekçileri" başlıklı bir rapor yayınlayarak, Türkiye'nin 2015'in Eylül ayından bu yana batı sınırlarında yakaladığı yüzlerce sığınmacıyı güney ve doğu illerinde kurduğu merkezlere sevk ettiğini belirtti. Raporda söz konusu kamplar "tutuklama merkezleri" olarak tanımlandı. Kamplara yerleştirilen sığınmacılara, "ya burada kalırsınız ya da ülkenize dönersiniz" seçeneklerinin sunulduğu ileri sürüldü.

Türkiye'nin de uzun süredir başta batı ülkeleri olmak üzere bölge ülkelerini sorumluluk üstlenmeye çağırdığı mülteci sorununda yanıt Afrika'nı kara incisi, yoksul Gana'dan geldi. Gana Dışişleri Bakanlığı, henüz ne kadarını kabul edebileceğine ilişkin bir rakam açıklamasa da Suriyeli mültecilere kapılarının açık olduğunu duyurdu.

Açıklama, ABD'nin talebi üzerine Guantanamo'dan salınan 2 Yemenli'nin ülkelerinde ikamet edeceğini duyurdukları toplantıda yapıldı.

Gana Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 2 Yemeli tutuklunun 2 yıldan önce ayrılmamak şartıyla Gana'da kalmasına izin verildiği belirtildi. Herhangi bir terör eylemine karışmadıkları belirtilen Yemenlilerin, en erken 2 yıl sonra Gana'dan ayrılıp ülkelerine dönebilecekleri ifade edildi.
Gana'nın uluslararası toplumun bir üyesi olmanın sorumluluğu bilinciyle tutuklulara ev sahipliği yapacağı savunuldu.

Ayrıca Ruanda'daki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan 2 Ruandalının da Gana'ya yerleşmesine izin verileceği açıklandı. Bu 2 kişinin ülkelerinde yargılanıp beraat eden, mahkum olan veya cezasını çeken fakat Ruanda'da kalmak istemeyen bir grup tutuklu içinde yer aldığı kaydedildi.
Bakanlığın, Gana'da kalmasına izin verilen tüm bu kişilerin faaliyetlerinin takip altında olacağını belirttiği açıklamada, "Kendi vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamamız gerektiğinin farkındayız ve bunun için gereken her şeyi yapacağız" ifadesine yer verildi.
Gana'nın Suriyeli sığınmacılara da kapılarını açabileceği belirtilen açıklamada, kabul edilecek Suriyeli sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

AA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.