Fransa'ya 'Müslümanları taciz etmeyi durdur' çağrısı

Fransa'ya 'Müslümanları taciz etmeyi durdur' çağrısı

Fransa'da olağanüstü hal önlemleri altında, Müslüman azınlığa yönelik kötü niyetli ve ayrımcı baskınların durdurulması çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırıları sonrası Fransa genelinde ilan edilen ve halen geçerli olan olağanüstü hal önlemleri altında, Müslüman azınlığa yönelik kötü niyetli ve ayrımcı baskınların durdurulması çağrısı yaptı.

 
HRW ve Af Örgütü'nün sitelerinde yayımlanan raporlarda, Fransız polisinin çocuk ve yaşlılar dahil olmak üzere Müslümanları hedef alan baskınlarda orantısız güç kullanıldığı belirtildi.
 
Kuruluşlar raporlarında, Fransız polisinin, Müslümanların evlerine, işletmelerine ve camilere yaptığı baskınlarda Kur'an-ı Kerim'leri yere fırlattığına ve çocukları korkuttuğuna dikkati çekti.
 
Müslümanların işlerini ve gelirlerini kaybetmelerine yol açan kısıtlamaların yanı sıra polisin şiddet içerikli tutumunun insan hakları ihlallerine neden olduğu vurgulandı.
 
350 - 400 kişi ev hapsinde
 
Her iki örgüt de düzenlenen en az 3 bin 200 baskından sadece çok az bir kısmının sonuç verdiğini kaydetti.
 
HRW'nin Batı Avrupa bölgesi araştırmacısı Izza Leghtas, 350-400 kişinin ev hapsinde tutulduğunu ancak Paris savcılığı terörle mücadele biriminin, terörle ilgili yalnızca beş soruşturma açtığını söyledi.
 
Leghtas açıklamasında, "Fransa, kamu güvenliğini sağlamak ve ilerideki saldırıları engellemek zorunda ancak polis yetkisini taciz edici, ayrımcı ve haksız bir şekilde kullanıyor" ifadelerine yer verdi.
 
Fransız polisinin yetkisiz arama ve ev hapislerine derhal son vermesi çağrısında bulunan Leghtas, "Büyüyen İslamofobi bağlamında Fransız hükümeti, Müslümanlarla temas kurmalı ve onlara, dinlerinden ve etnik yapılarından dolayı zan altında olmadıklarına dair güvence vermelidir" dedi.
 
Af Örgütü'nün 60 kişi ile yaptığı görüşme de polisin aşırı güç kullandığı ve herhangi bir açıklama olmadan sert önlemler aldığını ortaya koydu.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.