Fransa'dan Mescid-i Aksa önerisi

Fransa'dan Mescid-i Aksa önerisi

Fransa, İsrail'de son günlerde yaşanan şiddet olaylarını kınayarak, İsrail Dışişleri Bakanlığı'na bölgede barışın sağlanması için gerekli girişimlerin anlatıldığını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv Büyükelçisi Patrick Maisonnave'ın İsrail Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasına ilişkin, "Bölgedeki gerginliklerin dindirilmesi ve barış müzakerelerinin yeniden başlaması için gerekli girişimler görüşülmüştür" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bölgede barış için siyasi ortamın hazırlanmamasının büyük risk taşıdığı belirtilirken, yapılan saldırıların kimden gelirse gelsin "şiddetle" kınandığı duyuruldu.

Bakanlık açıklamasında ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin konuya ilişkin yapması beklenen açıklamanın Mescid-i Aksa çevresindeki mevcut statükoya riayet edilerek ülkede huzurun sağlanmasına katkı vermesi gerektiği belirtildi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, cuma günü New York'ta BM tarafından, Mescid-i Aksa'ya uluslararası gözlemcilerin gönderilmesi için öneri sunmuştu. İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon da Fransa'nın önerisine karşı olduklarını belirterek, İsrail'in, "Aksa'ya yönelik herhangi bir uluslararası müdahaleyi ya da gözlemi" kabul etmeyeceğini kaydetmişti.

Bunun üzerinde bugün Fransa'nın Tel Aviv Büyükelçisi Maisonnave, İsrail Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

İsrail'in, Yahudilerin dini günleri nedeniyle Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle eylül ayından bu yana Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde gerginlik yaşanıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de İsrail askerleriyle Filistinliler arasında ekim ayının başından bu yana çıkan olaylarda 11'i çocuk 44 kişinin öldü, bin 829 kişinin yaralandı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.