Fransa'daki başörtü tartışması çocuğu ağlattı

Fransa'daki başörtü tartışması çocuğu ağlattı

Olay sosyal medyada yoğun tartışmalara neden oldu

Fransa’da aşrı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisin üyeleri, bölgesel bir konsey toplantısına izleyici olarak katılan kadının başörtüsünü çıkartmasını istedi. Kadının başörtüsüyle kamu binalarına girmesinin engellenemeyeceği açıklaması üzerine RN parti üyeleri toplantıyı terk etti.

Annenin ağlayan çocuğunu teselli ettiği görüntülerin yayılmasının ardından, siyasiler ayrımcılığa sebep olduğu gerekçesiyle sosyal medyada yoğun şekilde eleştirildi.

'Başörtüsünü kendi evlerinde taksınlar'

Geçtiğimiz cuma günü, Dijon kentindeki bir ilkokul sınıfı, "demokratik bir meclisin işleyişini görmek" için Bourgogne-Franche-Comté Bölgesel Konseyi'nin genel kurul toplantısına katıldı. Kimliği açıklanmayan bir kadın, okulun izniyle gezi esnasında öğretmenlere yardımcı olmak için sınıfa eşlik etti. Ancak kadının başörtüsü, genel kurulun toplantısında tartışma konusu oldu.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin bölge başkanı Julien Odoul kadının hedef göstererek, “Ülkemizin laik gelenekleri adına, toplantıya katılan bu kişinin "İslami başörtüsünü" çıkarmasını talep ediyoruz. Şu an kamuyana açık bir binadayız, demokrasiyi temsil eden bir kurumdayız. Başörtüsünü sokakta veya kendi evlerinde diledikleri gibi takabilirler ama burada buna izin vermeyiz" diye konuştu.

Bölge başkanı kadını haklı buldu

Odoul'un sözleri kendi parti üyeleri tarafından alkışlanırken, diğer siyasiler ise bunun yasaya aykırı olmadığını ifade etti. Bölgesel Konseyi başkanı Marie-Guite Dufay’ın Odoul’un talebini reddetmesi üzerine RN üyeleri de toplantıyı terk etti.

Ancak kadının 11 yaşındaki çocuğu bu olay üzerine göz yaşlarına hakim olamadı. Twitter'de olayla ilgili paylaşılan görsellerde aşırı sağcı partinin tutumu eleştirildi.

"Laiklik bu değil"

Fransa Laiklik Gözlemevi Genel Raportörü Nicolas Cadene, sosyal medyada yaptığı açıklamada kadına destek çıktı, "Yasayı yeniden okuyun. Terör saldırısı mağdurların ölümlerinden faydalanıp, insanları dışlamak için laiklik ilkelerini kullanmayı bırakın. Bir izleyici olarak bu kadın tarafsızlığa tabi değildi. Bölgesel konseyin işleyişini keşfetmeye gelen bu annenin, çocuğunun önünde küçük düşürülmesi ve tehdit edilmemesi doğru değil" ifadelerin kullandı.

Bu konuda yasa ne diyor?

Fransa’da bir kadının kamusal alanlarda başörtü takmasını engelleyen herhangi bir yasa bulunmuyor.

11 Ekim 2010 tarihli yasa ile kamusal alanlarda insanların yüzünü kapatan burka tarzı giysiler yasaklandı. Ayrıca ilkokul ve liselerde de Dini İşaretler Yasası kapsamında kızların başörtüsü ile okula girmesi yasaklandı. Ancak üniversitelerde böyle bir yasak bulunmuyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.