Fransada laiklik tartışması helal gıdaya sıçradı

Fransada laiklik tartışması helal gıdaya sıçradı

Charlie Hebdo saldırısının ardından “radikal İslam” ve “İslamofobi” tartışmaları beraber yürütülen Fransa’da yaz boyunca yeniden “okul kantinlerinde “Müslüman ve Yahudi çocuklara helal menü çıkarılması” tartışması yaşandı.

Merkez sağ UDI milletvekili Yves Jego, tartışmanın tehlikesine dikkat çekerek "vejeteryan menü” çözümünü önerdi. Jego, "vejetaryen menü çıkarma zorunluluğu”nu içeren yasa teklifini Meclis'e sunacağını açıklayarak, diğer partilerden teklifine destek istedi.

Anayası'nda laiklik yazan Fransa'da sık sık yaşanan laiklik tartışmaları, son olarak Chalon-Sur-Soan Belediye'sinde "Helal menü” uygulamasının kaldırılmasıyla alevlendi. Chalon-Sur-Saone Belediye Başkanı Gilles Platret, Mart ayında kentteki okullarda "alternatif menü” çıkarma uygulamasını iptal  ettiğini duyurdu. Bunun üzerine kentte polemik başladı ve polemik bütün Frasnsa'ya yayılınca Müslümanların Haklarını Savunma Ligi kararı "inanç özgürlüğüne saldırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşıdı.

Fransa'da bu tartışmalardan en çok faydalanan aşırı sağ Front National'in "laiklik elden gidiyor” diyerek oylarını artıması üzerine, sağ parti Cumhuriyetçiler'in lideri Nicolas Sarkozy de "laik cumhuriyet okullarında alternatif menü çıkarılmasına karşı olduklarını” açıkladı

Ancak Dijon Mahkemesi, geçtiğimiz hafta aldığı kararda "okullarda alternetif menü çıkarmanın acil bir ihtiyaç olmadığına, davanın içeriğinin ise daha sonra ele alınacağına” karar verdi.

"En laik menü vejeteryan menü”

Bunun üzerine tartışma büyüyünce Budist rahibi ve hayvan hakları savunucusu Matthieu Ricard, Le Monde'a açıklama yaparak, "vejeteryan menü” çıkarılmasını önerdi. Ricard, "Domuz etini ya da laikliği, nefreti körüklemek ve Fransızları bölmek için kullanmak yerine, basit bir çözüm öneriyoruz. Üstelik bu önerimiz pek çok dernek tarafından destekleniyor. Vejeteryan menü herkesi kapsıyor. En laik menü. Müslüman, musevi, hristiyan, budist, ateist ya da diğer inançlara mensup herkes bu menüden alabilir. Üstelik çevreye de faydalı. Bütün okullarda ve kamu binalarında vejeteryan menü çıkarılması çağrısı yapıyoruz” dedi. Ricard'a ülkenin ünlü vejeteryanları da destek verdi.

UDİ'den yasa teklifi

Toplumdaki kamplaşmaya son vermek isteyen merkez sağ parti UDI, vejeteryan menü fikrini destekleyerek bir imza kampanyası başlattı. Kampanyayı başlatan UDI milletvekili Yves Jego, Meclis açılır açılmaz  bu yöndeki yasa teklifini Meclis'e sunacaklarını duyurdu. Jego, "Nedenleri n e olursa olsun, vejeteryan menü et yemek istemeyenler için herkesi kapsayan, yeterli protein içeren dengeli beslenmeyi de sağlayan, mükemmel bir alternatif olacaktır” diye konuştu.

UDI'nin önerisine Yeşiller Partisi'nden de destek geldi. Yapılan anketler, Fransızların yarısından fazlasının kantinlerde "Helal menü” çıkarılmasına karşı olduğunu ortaya koydu.

mynet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.