Fransa'da doktora ötenazi cezası

Fransa'da doktora ötenazi cezası

Fransa'da eski acil servis doktoru Nicolas Bonnemaison, terminal dönemdeki bir hastayı zehirleyerek ölümüne sebebiyet verdiği için 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Angers Temyiz Mahkemesi, rahatsızlığının son evresindeki yaşlı bir hastayı fazla acı çekmemesi için zehirlediği iddia edilen eski acil servis doktoru Bonnemaison'u kasten adam öldürmekten suçlu buldu.

Terminal dönemdeki yedi hastayı aynı şekilde öldürdüğü iddiasıyla bir alt mahkeme tarafından yargılanan Bonnemaison serbest bırakılmış ancak savcılık davayı temyize götürmüştü.

Temyiz Mahkemesi de alt mahkemenin verdiği kararı bozarak Bonnamaison hakkında 86 yaşındaki bir hastayı kasten öldürdüğü gerekçesiyle ertelemeli 2 yıl hapis cezası verdi.

Bonnemaison, 2010-2011 yılında ölen hastalarla ilgili suçlu bulunmadı.

Başsavcı Olivier Tcherkessof, mahkeme sonrasında yaptığı açıklamada, Bonnemaison'ın sıradan bir "katil" olmadığının farkında olduklarını ancak hastalarının kasten ölümüne sebebiyet verdiğini dile getirdi.

-Fransa'daki Lambert davası

Belçika, Hollande ve Lüksemburg'da yasal olan ötenazi Fransa'da henüz yasal bir statü kazanmış değil. Ülkede geçen yaz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 7 yıldır yaşam ünitesine bağlı yaşayan 38 yaşındaki Vincent Lambert'in tedavisine son verilmesine karar veren Fransa'yı haklı bulmuştu.

Geçirdiği motosiklet kazası sonucu 2008 yılında komaya giren Lambert, o tarihten bu yana Reims hastanesinde bulunuyor.

Vincent Lambert'in doktorları ile eşi, 2005 yılından bu yana doktolara terminal dönemde hastalar için verilen "pasif ötenazi hakkı" uyarınca hastaya su ve gıda takviyesi yapılmasının bitirilmesini istemişti.

Lambert'in koyu Katolik anne ve babası ise buna şiddetle karşı çıkmış ve konuyu yargıya taşımıştı. Yargı sürecinde Danıştay'da görülen davada konu ile ilgili görüşleri alınan uzman doktorlar da hastanın tedavisine son verilebileceğini ifade etmişti.

Danıştay'ın da, hastanın tedavisine ve suni beslenmesine son verilmesi yolunda kararı haklı bulması üzerine Lambert'in anne ve babası AİHM'e başvurmuştu.

Nihai kararını haziranda kamuoyuna açıklayan AİHM, bitkisel hayattaki Vincent Lambert'e yapılan suni yardımın kesilmesine karar vererek, davada Fransız mahkemelerini haklı buldu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.