Fransa 40 İmamı Sınır Dışı Etti

Fransa 40 İmamı Sınır Dışı Etti

Charlie Hebdo saldırısının ardından camilerde görev yapan yabancı kökenli radikal imamları daha sıkı denetim altına alan Fransa’da son üç yılda 40 imam “camilerde nefret söylemi yaydıkları” gerekçesiyle sınır dışı edildi.

İçişleri Bakanlığı Türkiye, Fas ve Cezayir’den gelen yabancı imamların, Fransız cumhuriyeti değerlerini anlamaması nedeniyle ihtiyaç duyulan imamları Fransa’da yetiştirme kararı aldı. Bu yıl 60 imam, “cumhuriyet değerleri” esas alınarak eğitildikten sonra camilerde görev alacaklar.

Europe 1 Radyosu’na konuk olan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, iktidara geldikleri 2012 yılından bu yana camilerde “nefret söylemi yapan ve radikal islami hareketlere yakınlığı tespit edilen 40 imamı” sınır dışı ettiklerini açıkladı. Sınır dışı işlemleri Charlie Hebdo saldırısından sonra artarken, Fransız Bakan Charlie Hebdo saldırısından bu yana 10 imamın sınır dışı edildiğini kaydetti. Cazneuve, “Fransa, nefret söylemi yürüten kimseyi topraklarında barındırmayacak, eğer yabancıysa sınır dışı edecek” dedi. Cazeneuve, “Dernekler tarafından yönetilen camilerde eğer nefret söylemi yönetime de hakim olmuşsa, gençleri cihada çağıran selefi imamların olduğu camilerin kapatılmasının da gündeme gelebileceğini” söyledi.

22 imamla ilgili dosya bekliyor

Hükümet olarak inançlara saygı konusunda çok dikkatli davrandıklarını kaydeden Cazeneuve, “Ancak Fransa topraklarında Fransız gençlerinin radikalleşmesine yol açan kişileri de sınır dışı etmeye devam edeceğiz” dedi. Cazeneuve “Bizden önceki iktidar döneminde yalnızca 15 imam sınır dışı edildi. Bizde bu rakam 3 yılda 40’a ulaştı. Halen elimizde incelenen 22 imamla ilgili dosya üzerindeki çalışma da devam ediyor” dedi.

İmamlar da rahatsız

Fransa’da 90 camide görev yapan imamların önemli bir bölümü de cihat çağrısı yapan Selefi imamlardan kendilerinin de rahatsız olduklarını dile getirdiler. Bakan Cazeneuve’den önce aynı radyoya konuk olan Fransa İmamlar Konseyi Sözcüsü ve Alfortville Camisi İmamı Abdelali Mamoun, Fransa’da pek çok caminin Selefilerin elinde olduğu uyarısını yaparak bu camilerin kapanması gerektiğini söyledi. Fransız camilerinin detaylı bir portresini çizen Mamoun şunları söyledi:

- Fransa’da cihatçı saldırılarda bulunan gençler hakkında imamlar ne düşünüyor?

Mamoun : “Bunlar yurttaş ama Fransa’yı seven yurtseverler değil. Yurttaşların güvenliği, barış, bu güzel ülkede huzur içinde yaşamak gibi değerler için üzerlerine düşeni yapmıyorlar. Bazı gençler kendilerini Müslüman ve Fransız olma arasında seçim yapmaya zorluyor. Gençlerin bazılarının kafasında bu soru işareti var. Asıl sorun bu. Müslüman olmayı ülkeye ihanet, Fransız olmayı dinine ihanet gibi algılıyorlar. Halbuki ikisini de bir arada yaşamak pekala olanaklı. Biri diğerine karşı değil. Böyle bir kafa karışıklığı var. Barbar eylemler yapan gençlerin kafasında kişisel problemleri ve dini inançları karışıyor."

- İmamlar gençlere bunu yeterince anlatabiliyorlar mı?

Mamoun : "Belli ki hayır. İmamlar müslüman toplulukların bağlı olduğu ülkeler tarafından gönderiliyor. Özellikle Cezayir, Fas ve Türkiye’den geliyorlar. Fransa’daki imamların üçte biri yabancı. Bunların hiçbiri Fransa’da doğan, Fransız zihniyetine sahip, Fransızca konuşan bu gençlerle bağlantı kuramıyor. Mesela Paris, Evry gibi büyük camilerde imamların önemli bölümü bu ülkelerden geliyor ve bu gençlerle doğru bir iletişimleri yok. Onlara ait olma duygusunu öğüt veremiyorlar, çünkü kendileri buraya ait değiller. Halbuki biz bu ülkenin çocuklarıyız. Bir grup Müslüman’da bu duygu, yani yurtseverlik duygusu eksik. Bizler bu ülkenin bu toplumun bir parçasıyız. Burada davetli konuk değiliz. Gençlere bunu söylemiyorlar."

- Selefiler camilerde ne kadar etkin?

Mamoun : "Selefilik geriye dönüş demek. Genç Müslümanlar’ı batı toplumlarını reddetmeye, şeriat kurallarında yaşamaya davet ediyor. Gençler kendi içlerine kapanıyor, topluma uyum sağlamaktan vazgeçiyor. Fransa’da bütün camilerde Selefiler var. Fransa’daki 90 caminin 10’u selefiler tarafından yönetiliyor."

- Nasıl bir çözüm bulunmalı peki, bu camileri kapatmak mı gerek?

Mamoun : "Bana göre ya yönetim ve imam değişikliği yapılmalı, eğer olmuyorsa kapatılmalı. Valilik insanların hayatını koruma sorumluluğunu taşıyor. Ama polis koruması yeterli değil. Önemli olan bilinçleri korumak. Din, cumhuriyet değerleri ile çatışmamalı. Charlie Hebdo gavur, demokrasi batı icadı, ifade özgürlüğü gavur işi denirse, bir noktadan sonra bu imamların Fransa’da ve Fransız camilerinde hiç bir işi olamaz."

Amerikanın Sesi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.