Fransa, 100 günde 800 bin kişinin öldürüldüğü Ruanda soykırımını izlemiş

Fransa, 100 günde 800 bin kişinin öldürüldüğü Ruanda soykırımını izlemiş

Fransa’da eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand döneminde, hükümete Ruanda’da Tutsilere karşı soykırım yapılacağına dair açık ve düzenli bilgiler ulaştığı belgelerle kanıtlandı.

Ulusal Arşivler Dairesi’nde saklanan ve Le Monde gazetesinde yayınlanan yeni belgelere göre, Ruanda’da soykırım yapılacağı yolunda düzenli bilgiler Mitterrand yönetimine sürekli aktarılmış.

Bu belgelerde, François Mitterrand yönetiminin 1990’dan 1994’deki soykırıma kadar, Ruanda’daki Hutu rejimine silah ve siyasi destek verdiği de bir kez daha teyit ediliyor.

Yine son belgeler, dönemin Fransız hükümetinin Ruanda’daki giderek kötüye giden durumu yakından izlediği, sivillere yönelik katliamların farkında olduğunu ortaya koydu.

Le Monde’un haberinde, “soykırım beklenmeyen bir fırtına değildi, hazırlıkları adım adım yapılıyor, nefret ideolojisinin ortamı yaratılırken, silahlar da içinde olmak üzere tümü lojistik araç ve gereçler tedarik ediliyordu.” denildi.

Kamuya açılan belgelerde Jacques Pelletier isimli bakanın Mitterand’a Ruanda’da kötüye giden durumla ilgili endişesini dile getirdiği mektup yer alıyor.

Arşivlerin açılmasına geçen yıl karar verildi

Fransa'da Ruanda soykırımına ilişkin dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterand'a ait arşivlerin açılmasına geçen yıl izin verildi.

Danıştay, Ruanda soykırımında Fransa'nın rolü hakkında araştırmalar yapan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CNRS) görevli François Graner'in, Mitterand'a ait arşive erişimine izin verdiği kararında, devlet sırlarının korunması ve bu konu hakkında kamuoyunu bilgilendirme arasında bir dengenin oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Fransa Anayasa Mahkemesi, Eylül 2017'de söz konusu arşivlere erişim talebini reddetmişti.

Ruanda soykırımı

Ruanda'da 1994'te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmıştı. Ülkede 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.

Fransa, soykırımı yapan Hutu hükümetinin uzun süre destekçisi olduğu için uluslararası kamuoyunda ve ülke içinde eleştiriliyor. Fransa, 23 Haziran 1994'de ülkenin güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmak amacıyla Turkuaz Operasyonu'nu başlatmıştı. Fransa, soykırımı engellemek yerine soykırımcılara silah ve mühimmat desteği sağlayarak, Ruanda Yurtsever Cephesinin (RPF) ilerleyişini kısıtladığı için kınanmıştı.

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998'de verdiği mülakatta, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil." ifadesini kullanmıştı.

euronews 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum