Fitch'den Yunanistan açıklaması

Fitch'den Yunanistan açıklaması

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na ödeme yapamaması halinde, bu durumu temerrüt olarak değerlendirmeyeceğini açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) ödeme yapamaması halinde, bu durumu temerrüt olarak değerlendirmeyeceğini açıkladı.

Fitch Ratings'in internet sitesinde yapılan açıklamada, Yunanistan ve kreditörleri arasında uzun süredir devam eden müzakerelerin, ülkenin kredi profiline yönelik riskleri artırdığı ifade edildi. 

"Yunan hükümeti ve resmi kreditörleri arasında süren görüşmeler, anlaşma için siyasi irade olduğunu gösteriyor. Fakat anlaşmaların zaman alan ve genellikle fikir ayrılığına sebebiyet veren yapısı, Yunanistan'ın ve Yunan bankalarının kredi profiline yönelik önemli riskleri artıyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, son görüşmelerin de sonuçsuz kaldığına işaret edildi. 

Buna karşın, cumartesi günü yeni bir toplantı yapılacağının belirtildiği metinde, tarafların anlaşmaya varmasının, Yunanistan'ın kontrol edilemeyen bir temerrüde düşmesi ve Avrupa Birliği'nden çıkmasına yönelik kısa vadeli riskleri azaltacağı kaydedildi. 

'Temerrüt olarak değerlendirilmez'

Öte yandan, olası bir anlaşmanın, Yunanistan'ın IMF'ye 30 Haziran'a kadar yapması gereken borç ödemesinden sadece günler önce gelebileceğine vurgu yapan Fitch, açıklamasında, "Anlaşmanın, resmileşmesi için Yunan ve Avro Bölgesi parlamentoları tarafından onaylanmasının yanı sıra Yunan hükümetinin hızlı reform düzenlemelerine gitmesi gerekecek" tespitine yer verdi.

Ancak, anlaşma tarihinin belli olmamasının ülkenin IMF'ye zamanında ödeme yapamaması ve sermaye kontrolü uygulamaya başlaması riskini yükselttiği ifade edilen açıklamada, "Fitch'in ülkelere yönelik kredi notu resmi kreditörlere değil, özel sektöre yönelik mali yükümlülükleri yansıttığından, Yunanistan'ın IMF'ye ödeme yapmaması temerrüd olarak değerlendirilmez, ancak kredi notunu olumsuz etkiler" denildi. 

Derecelendirme kuruluşu, mayıs ortasında Yunanistan’ın yerli ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını "CCC" olarak teyit etmişti.

Kritik gün

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Yunanistan’daki mali krizin görüşüldüğü Brüksel’de kreditörlerle uzlaşma sağlanamaması üzerine Atina’ya dönerek acilen bakanlar kurulunu toplama kararı aldığı bildirildi.

Akşam saatlerinde Başbakan Çipras başkanlığında toplanması kararlaştırılan bakanlar kurulunda, yarın Brüksel'de gerçekleştirilecek kritik Eurogroup toplantısı öncesinde kreditörlerin son teklifleri değerlendirilerek, Yunanistan’ın bundan sonra izleyeceği strateji belirlenecek.

Yunanistan'ın ay sonundan önce 1,5 milyar avrosu IMF’ye, 5,2 milyar avrosu Avrupa Birliği’ne olmak üzere toplam 6,7 milyar avroluk borç ödemesi gerekiyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.