Fişleme giderleri de örtülü ödenekten karşılanmış
Jandarmanın örtülü ödeneği Silivri'de devam eden Ergenekon davasının duruşmalarında da gündeme geldi.
Bu konuda önceki gün sorgulanan tutuklu sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Hasan Hüseyin Özese arasında ilginç diyaloglar geçti. 6 Kasım 2009'da yapılan 15. duruşmada 2003-2004 yıllarındaki fişlemelere atıf yapan Hakim Özese, Uğur'a istihbarat çalışmaları için ödenen paranın kayda geçip geçmediğini ve buna ilişkin belge olup olmadığını sordu. O dönemde Jandarma Genel Komutanlığı'nda mali teknik daire başkanı olan Uğur da, kaynağın örtülü ödenekten sağlandığını, bu yüzden harcama belgelerinin 3-4 aylık sürelerde imha edildiğini kaydetti. Hakimin, ödemelerin elden mi yoksa banka aracılığıyla mı yapıldığını sorması üzerine de Uğur, "Banka aracılığıyla yapılıyor ancak onlar da anlaşma gereği imha ediliyordu." dedi.
Hakim Özese ile emekli Albay arasında geçen örtülü ödenek diyaloğu şöyle:
Hakim Özese: Bu ödemelerin tümü resmi kayıtlara geçiyor muydu?
Atilla Uğur: Elbette geçiyordu ama bu kayıtların hepsi tutanakla imha ediliyordu. Çünkü gizli hizmet gideri olduğu için, yönerge gereği imha edip bir tutanağa bağlanıyordu.
Hakim Özese: Ne kadar süre sonra imha ediliyordu?
Atilla Uğur: Döneme göre değişiyordu. 3 ay, 4 ay şeklinde yukarıdan verilecek emirler ve yönerge gereğince imha ediliyor.
Hakim Özese: Ama zannediyorum yapılan ödemeler aylık veya yıllık kayıtlarda gösteriliyordu veya bilançolarda gösteriliyordu öyle mi?
Atilla Uğur: Efendim biz bilanço tutmuyorduk. Öyle bir bilanço şeklinde değil. Ama kendi özel gizli kayıtlarımız.
Hakim Özese: Yani şunu soruyorum. Kime hangi tarihte ne miktarda ödeme yapıldığı resmi kayıtlara geçtikten sonra bu resmi kayıtlar da imha ediliyor muydu?
Atilla Uğur: Evet, elbette, elbette.
Hakim Özese: Yani ödemeye ilişkin herhangi bir kayıt kalmıyor öyle mi imhadan sonra.
Atilla Uğur: Hayır, hayır. Şu anda da Jandarma Genel Komutanlığı'nda bunu tahmini olarak söylüyorum 2008 yılına ait hiçbir kayıt bulunamaz. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde de bulunamaz.
Hakim Özese: Peki bu bankalar vasıtasıyla yapıldığına göre, bu bankalardaki kayıtlar ne oluyordu?
Atilla Uğur: Bankalarla özel bir protokolümüz olduğu için, çok net olarak bilmiyorum ama onlar da o kayıtları bir müddet sonra imha etmek zorundalar. Çünkü o zaman bir anlamı kalmıyor. Bankada kime ödeme yapıldığına dair birtakım bilgiler çıkınca kime ödeme yapıldığı belli olacak.
Zaman
