Firavun Tutankhamun'un neden öldüğü binlerce yıl sonra açıklanacak

Firavun Tutankhamun'un neden öldüğü binlerce yıl sonra açıklanacak

M.Ö. 1336 ile 1327 yılları arasında hüküm sürmüş Mısır Firavunu Tutankhamun’un (Tutankamon) gizemi Mısır’da bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor

“Altın Kral” olarak bilinen Firavunun neden genç yaşta öldüğünü tespit etmek için araştırmacılar mumya üzerinde ileri düzeyde bazı testler gerçekleştirecek. Tutankhamun’un kesin ölüm sebebi ile ilgili sonucun ise gelecek yıl açıklanması bekleniyor. Mısır Tarihi Eserler İdaresi Başkanı Arkeolog Dr. Zahi Havas, bir İtalyan televizyon kanalına verdiği röportajda, “Mısır’ın batısındaki Luksor’da bulunan Krallar Vadisi’ndeki mezarlıkta mumya üzerinde gerçekleştirilecek testlerin ardından önümüzdeki yıl Tutankhamun’un ölüm nedenini öğreneceksiniz” dedi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Havas, 250 bin dolar değerindeki yeni cihazların kullanımı ile gerçekleştirilecek olan projede uygulanacak olan testlerin önümüzdeki ay başlayacağını belirterek, ölüm nedeninin kırık bir ayak mı yoksa iltihap sebebi ile mi meydana geldiğini veya başka bir sebep ile mi gerçekleştiğinin tespit edileceğini söyledi. Arkeolog Havas açıklamasında, daha önce gerçekleştirilen mumya testlerinde Tutankhamun’un yumru ayak hastalığından mustarip olduğunun ortaya çıktığını ve sıtma geçirdiğini belirtti.

Arkeologlar, Tutankhamun’un mezarı içerisinde Kral’ın yürürken dayandığı 130 adet koltuk değneği buldu. Havas, bu değneklerden birinin otururken avlanmak için firavun tarafından yapıldığını belirtirken, yapılan testler sonucunda bacağın birinin kırık olduğuna işaret etti. Tutankhamun’un savaş aracı kullanırken yaşanan kaza sonucu bacağını kırdığı düşünülüyor.

Şarkul Avsat

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.